Fem byggnader i lågor: ”Börjat i en soffa”

Varningsmeddelande skickades till allmänheten

Publicerad 2022-03-16

Branden började i en soffa efter midnatt, uppger räddningstjänsten.

Några timmar senare hade den spridit sig till fem byggnader i dimman och blåsten och ett varningsmeddelande till allmänheten skickades ut.

Nu har en man i 20-årsåldern anhållits misstänkt för grov mordbrand, meddelar polisen.

En man i 20-årsåldern har under natten gripits och sedan anhållits misstänkt för den våldsamma brand som rasat på sjukhusområdet i Ängelholm sedan 00.30-tiden.

– Vi fick in det som ett automatlarm, sedan blev det snabbt en fullt utvecklad brand som ska ha börjat i en soffa, säger Tobias Aldgård, inre befäl vid räddningstjänsten, till Helsingborgs Dagblad.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skickades ut strax före 04.30. Där uppmanades invånarna att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Orsaken är att spridningen av den kraftiga röken förvärras av dimma och lite vind.

– Röken står stilla och trycks ned i område, sa Glenn Borgkvist inre befäl på räddningstjänsten vid 06.30.

Branden började i ett vårdboende och spred sig sedan till ett äldreboende bredvid. Även en förskola är eldhärjad.

Under morgonen anhölls en person, misstänkt för grov mordbrand.

– Totalt rör det sig om tio byggnader som är hopbyggda och fem av dem är i nuläget branddrabbade. Någon är helt utbränd, vi jobbar med att begränsa branden och vi kommer så göra i flera timmar till, sa Mattias Johansson vid räddningstjänsten till Helsingborgs Dagblad vid 03-tiden.

En grävmaskin arbetar på platsen.

Ett 40-tal personer från äldreboendet har evakuerats till en idrottshall med hjälp av bussar. Det finns inga uppgifter om personskador.

Brandmän från tio brandstationer deltar i räddningsinsatsen.

Strax före 05 på tisdagsmorgonen hade en grävmaskin beställts för att kapa en byggnad och skapa en begränsningslinje till det närliggande sjukhuset.

– Den östra delen vetter in mot sjukhuset. Vi har en stor grävare är på plats och delar fastigheten så att branden ska komma dit men inte längre, säger Glenn Borgkvist vid räddningstjänsten klockan 06.30.

Under morgonen brann det fortfarande kraftigt, men räddningstjänsten bedömer att de kommer kunna begränsa branden.

– Just nu är branden statisk och vi håller våra tre begränsningslinjer. Det är alltid svårt att säga säkert att den inte kommer spridas, men den ökar inte för tillfället och vi tror att vi snart kommer kunna börja avveckla några enheter, säger Glenn Borgkvist.