Experterna om spelet mellan Ryssland och Kina

”Kan kliva in när Ryssland är svagt”

Uppdaterad 2022-03-16 | Publicerad 2022-03-15

Ryssland ska enligt uppgifter ha bett Kina om militärt stöd.

Huruvida det stämmer menar experten Christopher Weidacher Hsiung däremot vara svårbedömt.

Relationen länderna emellan är god – men Kina har andra intressen.

– Jag tror inte att Kina kommer skicka vapen till Ryssland. Det skulle innebära en för stor kostnad för Kina, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland är just nu i en beroendeställning till Kina. I och med de omfattande sanktionerna från väst har Kina blivit Rysslands viktigaste, och nästan enda partner.

Konflikten i Ukraina skulle kunna föra länderna närmare varandra. Men att Kina kommer blanda sig i genom att skicka vapen eller annat militärt stöd till Ryssland bedöms inte vara sannolikt.

– För Kina står olika intressen och väger mot varandra. Å ena sidan vill man bibehålla en fungerande relation med västvärlden av ekonomiska skäl. Å andra sidan har man en prioriterad relation till Ryssland där man enas om att gemensamt trycka tillbaka det som uppfattas som USA:s globala dominans, säger Christopher Weidacher Hsiung, som forskar om Kina och Ryssland vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Zhao Lijan, talespersonen för Kinas utrikesdepartement.

”Vill ha vapen och drönare”

Enligt uppgifter till flera amerikanska medier ska Ryssland ha bett Kina om att få militär hjälp i form av vapen, drönare och annan utrustning.

Enligt flera källor till Financial Times är det särskilt fem saker som Ryssland vill ha från Kina:

  • Luftvärnsrobotar.
  • Drönare.
  • Underrättelseutrustning.
  • Pansarfordon.
  • Fordon för logistik och understöd.

Under måndagen träffade USA:s nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan, sin kinesiske motsvarighet Yang Jiechi i Rom för att prata om just Kinas stöd till Ryssland.

– Vi tittar noggrant på huruvida Kina faktiskt bidrar med någon typ av hjälp, materiell hjälp eller ekonomisk hjälp, till Ryssland, säger Sullivan till CNN.

– Det oroar oss. Och vi har kommunicerat till Peking att vi inte kommer stå bredvid och tillåta något land kompensera Ryssland för sina förluster med anledning av sanktionerna.

Jake Sullivan uppger att USA gjort klart i samtalen med Kina att det ”absolut kommer bli konsekvenser” för ”omfattande” hjälp till Ryssland.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan.

Medveten amerikansk strategi

Om uppgifterna om att Ryssland bett om militär hjälp faktiskt stämmer har däremot inte bekräftats. Både Kina och Ryssland säger att någon förfrågan om militär hjälp inte har gjorts.

– Den amerikanska sidan har med onda avsikter spridit falsk information mot Kina flera gånger om situationen i Ukraina, säger Zhao Lijan talespersonen för Kinas utrikesdepartement enligt New York Times.

Kremls talesperson Dmitry Peskov sa under måndagen att Ryssland inte bett Kina om militär hjälp och att Ryssland ”kan nå sina mål i Ukraina på egen hand”.

– Det är svårt att bedöma om Ryssland faktiskt bett om hjälp. Man kan tänka sig att detta kan vara ett sätt från USA att lägga press på Kina inför mötet i Rom. USA kan vilja signalera att kinesiskt stöd till Ryssland kan komma att skada Kina, säger Christopher Weidacher Hsiung.

– USA är inte nöjda med Kinas position, även om Kina officiellt är neutrala så har de tagit viss ställning för Ryssland, jag skulle tolka uppgifterna med försiktighet, säger han.

Enligt CNN är det bland annat drönare som Ryssland har efterfrågat från Kina. Här, drönare på en flygmässa i Zhuhai, Kina.

Kan vara ett gammalt avtal

Christopher Weidacher Hsiung tillägger att amerikanska underrättelseuppgifter under Ukrainakrisen ofta visat sig vara träffsäkra, så det går inte att utesluta någonting. Men att det samtidigt inte går att veta om den lista med utrustning som Ryssland ska ha bett om är direkt kopplad till kriget i Ukraina.

– Det här kan också röra sig om tidigare avtal och förhandlingar som påbörjades innan kriget. Det finns ett stort samarbete kring militär och teknik mellan Ryssland och Kina sedan flera år tillbaka, säger Weidacher Hsiung.

– Vi vet inte om är del av tidigare förhandlingar, eller om Ryssland bett om detta nu, säger han.

Det skulle samtidigt inte göra någon större skillnad i västvärldens ögon om det var så att denna förfrågan om vapen är del av gamla förhandlingar, och inte är kopplade till kriget i Ukraina.

– Även om det är ett tidigare avtal kommer det uppfattas som militärt stöd till Ryssland och kommer leda till än större friktioner mellan USA och Kina, säger Christopher Weidacher Hsiung.

– Man kan inte utesluta någonting, men detta ska ses i en kontext av stort samarbete mellan Ryssland och Kina, säger han.

Kremls talesperson Dmitry Peskov (vänster) sa att Ryssland kan nå sina mål i Ukraina på egen hand.

Värnar sina egna intressen

Enligt flera experter går Kina en balansgång i stödet för Ryssland, mellan att å ena sidan vilja trycka tillbaka väst  där Ryssland är en viktigt partner, och å andra sidan värna relationer med USA och Europa.

Skulle Kina skicka militärt stöd till Ryssland hade de riskerat sanktioner och sina viktiga ekonomiska relationer globalt, menar Weidacher Hsiung.

– Det är svårt att veta om de kommer skicka någonting i nuläget men jag tror att kineserna är försiktiga, säger Weidacher Hsiung.

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på UI har samma uppfattning om att Kina inte vill riskera sina internationella relationer.

– Ryssland vill binda upp Kina på sin sida i konflikten med Väst. Men Kina är mer integrerad och beroende av handel med Väst än Ryssland och har ett intresse av att kriget upphör och världsekonomin inte drabbas så hårt, säger Jakob Hedenskog.

”Kina kan vänta tills Ryssland är svaga”

Samtidigt finns tydliga tecken på att Ryssland och Kinas relation är god. Det finns ingen formell allians dem emellan men samarbetet är omfattande med nära politiska, ekonomiska och militära band.

Ryssland har minskat sitt försvar vid gränsen mot Kina och under måndagen uppgav ukrainska myndigheter att Ryssland flyttar cirka 1 500 soldater från sin flotta i Stilla Havet mot Ukraina.

– Det är ett tecken på hur god relationen mellan länderna är. Det visar att ryssarna litar på Kina så pass mycket att de kan lämna sin gräns oskyddad.

– Historiskt har det ofta varit konfliktartat och fientligt mellan Ryssland och Kina. Det här är en stor skillnad från kalla kriget då den gränsen var ordentligt upprustad, säger Christopher Weidacher Hsiung.

Jakob Hedenskog menar att det finns en stark ”auktoritär sammanhållning” mellan Putin och Xi JinPing med en kinesisk förståelse för Rysslands argument.

Men säger samtidigt att Kinas strategi kan vara att vänta med att ge militärt stöd till Ryssland tills dess att de är i svagare förhandlingsposition.

– En pakt mellan Ryssland och Kina innebär att Ryssland med nödvändighet skulle få spela andrafiolen. Kina avvaktar än så länge, men kan mycket väl kliva in i ett senare skede när Rysslands motgångar i kriget försvagat dem ytterligare. Då har Ryssland inget annat val än att sälja ut sina tillgångar och militär teknologi till Kina, säger Jakob Hedenskog.