Sjuksköterska misstänkt för våldtäkter på Gävle sjukhus

Uppdaterad 2021-09-17 | Publicerad 2021-09-10

En sjuksköterska har häktats på sannolika skäl misstänkt för tre våldtäkter på Gävle Sjukhus.

Sjukhuset har tagit mannen ur tjänst med omedelbar verkan.

– Det är en fruktansvärd händelse, säger biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Susanna Björklund.

En man i 30-årsåldern häktades i dag vid Gävle tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för att ha utsatt en kvinnlig patient för våldtäkt vid tre olika tillfällen i sjukhusets lokaler, vilket Gefle Dagblad var först att rapportera om.

Våldtäkterna som mannen står anklagad för sträcker sig över en period på drygt ett halvår. Det första fallet som mannen är misstänkt för skedde i mars. Då var det sjukhuset som anmälde händelsen till polisen efter en internutredning.

”Följt lagar”

Men utredningen lades ned och sjuksköterskan fick därefter återgå till arbetet.

– Vi har följt de lagar och rutiner som finns i sådana här ärenden, säger Susanna Björklund, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Gävleborg.

Gävle sjukhus.

Sjukvårdsdirektören känner endast till två av de tre fall av våldtäkt som mannen står anklagad för. Det senaste ska ha skett i söndags och kom till sjukhusledningens kännedom under måndagen.

Nekar till brott

– I måndags morse fick vi reda på att den utsatta personen polisanmält igen och då stängde vi av medarbetaren omedelbart. Det är en fruktansvärd händelse som vi tar ytterst avstånd från, säger Björklund.

Kammaråklagare Therese Stensson yrkade på att mannen skulle sitta häktad för att inte kunna undanröja bevis och pekade på att straffvärdet för våldtäkt är fängelse i två år.

Mannen, som tidigare är ostraffad, nekar till brott.


Jackpott – 15 miljoner på Stryktipset: Följ expertens
system

Följ ämnen i artikeln