Oväntade gäddhänget på frukostbryggan: ”Emotionellt”

Publicerad 2022-09-06

Patrik och hans familj åt frukost på bryggan efter glampingnatten.

Då fick de oväntat besök av en närgången gädda.

– Det kändes nästan emotionellt, som att den ville säga oss något, säger han.

En helg i augusti bodde Patrik Wihlborg, 41, och hans familj från Åhus på en camping utanför Sölvesborg. De övernattade i ett glampingtält och skulle avsluta besöket med en solig utomhusfrukost.

– Vi köpte baguetter och ost- och skinkcroissanter i kiosken och satte oss på bryggan. Då kom en gädda och simmade runt bryggan, säger Patrik Wihlborg.

Patriks barn blev nyfikna och följde gäddan som simmade fram mot dem.

– Den stannade precis vid stegen och bara låg där, kanske tio centimeter ifrån oss. Den var märkligt för den blev inte rädd eller skygg trots att vi plaskade lite i vattnet bredvid, säger han.

Patrik är van vid fiske och har tidigare mött gäddor flera gånger, men inte på det här sättet.

– Det kändes unikt att en gädda beter sig så. Jag har aldrig varit med om att en fisk sökt kontakt sådär. Det kändes nästan emotionellt, som att den ville säga oss något, säger han.

Varför tror du att den betedde sig så?

– Jag vet inte, men jag skulle gärna vilja veta. Kanske var den hungrig, eller bara ville vara social. Om den hade haft ben hade den nog gått upp på bryggan, säger han.

Djurexperten: ”Nordens Barracudor”

Tom Arnbom som är djurartsexpert på Världsnaturfonden, WWF, menar att gäddans märkliga beteende kan tolkas på olika sätt. En förklaring är att djuret helt enkelt tar en stund för sig själv i solen.

– Ibland gillar gäddor att bara ligga stilla under vattenytan och värma upp sig i solen, så det kan vara därför den ligger där.

En annan förklaring som Tom Arnbom dock tror mer på, är att gäddan väntar på att fånga in ett byte.

– Gäddor står ofta väldigt stilla och sedan attackerar de supersnabbt i bakhåll. Den här ligger ju dock helt stilla vilket kan bli farligt eftersom en fågel kan ta den, säger Tom Arnbom.
Hur hade du reagerat om du fått se den här gäddan?

– Jag hade blivit jätteglad. Det här ju liksom nordens barracudor, så jag kan bara glädjas åt familjen och hoppas att de får se den igen.

ANNONS