Rekordvärme i Europa – Jojo-väder i Sverige

Värmen snart tillbaka i Sverige – men inte på samma nivå

Publicerad 2022-07-23

Supervärmen har slagit hundratals rekord runt om i Europa.

I Sverige har vädret gått fram och tillbaka – och kommer fortsätta göra det.

– Otrolig kontrast, 20 graders skillnad på två dagar, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Efter några heta soliga dagar i Sverige har värmen dragit ned mot östra Europa och Medelhavet. I bland annat Italien, Kroatien, Serbien och Rumänien väntas temperaturer omkring 40 grader.

På grund av detta har dessa länder och ytterligare några länder i området röda varningar, den allvarligaste typen, i hela landet eller vissa regioner.

Men trots temperaturer uppemot 40 grader så är det vädret inget utöver det vanliga, enligt Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

– När det är högtrycksväder med mycket solinstrålning då är det i sig inte något konstigt när vi har sånt här väderläge, säger han.

– Men långa perioder med vädret för med sig torka och bränder.

Supervärmen har bytts ut mot mildare väder.

Fram och tillbaka i Sverige

Att vädret i Sverige gått från väldigt höga temperaturer till att bara någon dag senare sjunka kraftigt är anmärkningsvärt, menar Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

– Otroligt kontrast, 20 graders skillnad på två dagar, säger hon.

Hon säger dock att denna trend kommer att hålla i sig även om temperaturerna inte kommer att komma upp i samma nivå som tidigare.

Imorgon kommer det bli varmare och soligare i södra Sverige, innan ett regnområde drar in över hela Sverige. Det ser ut att hålla i sig över början av nästa vecka. Men sedan kommer ett högtryck in i mitten av nästa vecka och så är sommarvärmen tillbaka igen.

”Omöjlig” temperatur uppnådd

Värmeböljan, som startade i Frankrike och Spanien och som vänt efter att den varit några dagar uppe i norden, har slagit hundratals rekord, menar TV4:s meteorolog Lasse Rydqvist i en artikel på kanalen.

Han visar att böljan bland annat slagit 128 temperaturrekord bara i Tyskland. Även Andorra slog rekord, tre dagar i rad.

En av de mest uppmärksammande rekorden slogs i Storbritannien där de för första gången någonsin gick över 40 grader. 1,5 grader högre än det tidigare rekordet.

Temperaturskiftet är anmärkningsvärt, enligt meteorologen Linus Karlsson.

– Det är flera länder som slagit sina värmerekord med råge, säger Lasse Rydqvist.

Han säger också att forskning från Storbritannien tidigare visat att en sådan hög temperatur inte borde vara möjlig.

– I ett orört klimat är det i princip omöjligt att komma upp i 40 grader, säger han.

– Det finns en viss koppling till klimatet med forskningen som gjorts i Storbritannien till exempel. Även om man då ska betona att enstaka väderhändelser inte direkt går att koppla till klimatet i det stora hela.

Skogsbrand väster om Aten.

40 grader i Sverige - inofficiellt

Men om värmen bara höll i sig några dagar i Sverige så fortsätter den desto längre nere vid Medelhavet. Han säger att temperaturerna kommer att hålla i sig ett tag och uppmanar därför svenska semesterfirare i regionen att vara redo för värmen.

Något nationellt värmerekord i Sverige blev det aldrig, åtminstone inte officiellt. För trots att att det det på pappret enbart var årets varmaste dag i Målilla i Småland så visade den stora termometern i centrum 40 grader.

Följ ämnen i artikeln