Uppgifter: Einár var rädd innan mordet – ställde in spelning

Publicerad 2021-10-29

Nils Grönberg ska ha känt en stor rädsla för sin säkerhet veckan innan mordet, enligt Aftonbladets uppgifter.

Han ska ha försökt skaffa extra beskydd samt eftersökt en skottsäker bil.

Några dagar innan han mördades ställde han in en planerad spelning.

Det har gått en vecka sedan 19-årige rapparen Einár sköts till döds med två skott i Hammarby sjöstad i Stockholm. Gärningsmännen ska ha varit två och maskerade när de på ett nära avstånd avlossade flera skott mot Einár. Två av dem träffade och 19-åringen dog på platsen.

Ingen är ännu gripen som misstänkt för mordet men polisen arbetar brett med att kartlägga rapparens sista tid i livet och framförallt hans sista timmar.

En insats som kallas ”Einár-kommenderingen” har enligt Aftonbladets källor inletts. På pappret är detta en trygghetsinsats i Hammarby sjöstad – men den ska även enligt uppgifter handla om att bevaka ett antal adresser där folk i Einárs sfär bor ifall någon vill dem illa.

Fans sörjer Nils Grönberg.

Ställde in spelning

Att Einár under en längre tid levt med en hotbild är känt, inte minst efter knivskärningen på restaurangen Nosh and Chow i centrala Stockholm den 9 oktober i år, där han och två andra misstänktes för mordförsök på en person med gängkopplingar.

Enligt Aftonbladets källor kände den 19-årige rapparen efter händelsen en stor rädsla för sin säkerhet.

Han ska ha undersökt möjligheten att skaffa extra beskydd i form av betalda livvakter samt eftersökt hur man skaffar en bepansrad och skottsäker bil.

Nils Grönberg började då även undvika vissa miljöer där personer han inte kände kunde befinna sig och tackade nej till flera inbjudningar trots garantier om säkerhet. Han ställde även in en planerad spelning på en annan ort i Sverige som skulle ägt rum den 14 oktober – även det på grund av rädsla, enligt Aftonbladets uppgifter.

Och det har sedan visat sig att hans rädsla var befogad.

Einár ställde in en planerad spelning innan mordet till följd av rädsla för sin säkerhet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Telefontrafiken högintressant

Telefontrafiken strax innan och efter Einárs död är av högsta intresse i utredningen, enligt Aftonbladets källor. Som Aftonbladet tidigare berättat, misstänker polisen, enligt uppgifter, att mördarna hade igång ett videosamtal under tiden som skotten avlossades.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska även en av de personer som befann sig på mordplatsen tillsammans med Einár ha haft telefonkontakt med en person med gängkriminella kopplingar – både före och efter mordet.

De ska ha talat med varandra strax innan skotten avlossades och sedan via Facetime precis efter dådet.

Personen som ringde dessa telefonsamtal togs in till förhör samma kväll men har inte delgetts misstanke om brott.

Polisens tekniker vid mordplatsen.

”Min saknad för dig är obeskrivlig”

Nils Grönberg var en av Sveriges mest strömmade artister när han mördades, han hade spelats nära 400 miljoner gånger bara i Sverige. 19-åringen hade även en bakgrund i kriminalitet med kopplingar till kriminella gäng.

Hans mamma, skådespelerskan Lena Nilsson, har skrivit om sorgen efter den unge sonen på Instagram:

”Nils berättelser innehöll många känslor och upplevelser, både egna, men även andras. Nils levde med sin familj och sina vänner i kärlek. Nu består, tro, hopp och kärlek, men störst av allt är kärleken. Nils vi älskar dig så mycket. Och som du sa ... om Gud vill de blir bra nu, de blir bra nu.”

Även Grönbergs flickvän Alexandra Torgrip har skrivit om hans död:

”För en vecka sen blev jag bestulen på min bästa vän, mitt livs kärlek och den mest guldhjärtade personen jag känt i hela mitt liv. Min saknad för dig är obeskrivlig och jag kommer aldrig kunna acceptera att du inte lever kvar med mig”, skriver hon.