Svenska restaurangägarna i Thailand: ”Äntligen kan man börja le igen”

Publicerad 2021-12-30

PHUKET. Phuket var under lång tid nästan helt tomt.

Men nu har turisterna börjat hitta tillbaka till semesterparadiset – och svenska näringsidkare i området hoppas och tror att det värsta ligger bakom dem.

– Det har varit katastrof för turistnäringen, säger restaurangägaren Kent Holmgren.

I mars förra året stängde stora delar av världen i princip ner på grund av pandemin. Thailand var inget undantag.

De allra flesta turisterna åkte hem, invånarna fick inte resa runt i landet och nästan alla verksamheter som är beroende av turistnäringen fick stänga igen.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. År 2018 besökte 39,6 miljoner turister Thailand. Mellan januari och oktober i år var det 106 117 turister som besökt landet, enligt Bangkok Post.

– Det var som att gå från 100 till noll. Det var tvärbroms, säger Kent Holmgren.

”Nästan all personal åkte hem”

Sedan många år driver han restaurangen Karlssons i turistparadiset Patong, Phuket.

Kent berättar att väldigt många förlorade sina jobb när Thailand stängde ner och många thailändare valde att lämna turistindustrin.

Även utländska affärsägare valde att bomma igen.

– De enda som var kvar här var de som inte har något annat. Som jag då. Jag har inte bott i Sverige på 33 år. Vad ska jag där och göra?

Vad gjorde du då?

– Det blev en lång semester. Vi kunde inte göra mycket annat. Vi kunde bara ha öppet för take away men det var inte värt det och nästan all personal åkte hem ändå.

Om sista åren: ”Riktigt dött”

På samma gata, ett stenkast från Patong beach, driver Patric Vallgårda, 43, restaurangen Harrys. Han tog över verksamheten i mars 2020, bara några veckor innan allt stängde ner.

Under tiden som det rådde lockdown renoverade de restaurangen och när de öppnade upp dörrarna var förutsättningarna minst sagt annorlunda.

– Under två månader var vi nästan ensamma om att ha öppet i hela Patong, säger Patric Vallgårda.

Hur skulle du beskriva de senaste 1,5 åren här?

– Dött. Riktigt dött. Vi har kanske snittat två gäster om dagen.

”Äntligen kan man börja le igen”

Men nu är det annat liv i luckan.

Från den 1 november tilläts turister från ett antal länder, däribland Sverige, åka till Thailand genom ett så kallat ”test & go-program”. Det innebar bara en dags karantän, förutsatt att PCR-testet vid ankomsten var negativt.

När det blev enklare att komma in i landet satte det fart på turismen.

– Bara sista veckorna har det hänt jättemycket. Häromdagen hade jag fyra stora bord här med svenska familjer. Att se små vithåriga barn här, det har man ju inte sett på hur länge som helst. Det är jättekul att se och det känns som att vi har det värsta bakom oss, säger Kent Holmgren.

Patric Vallgårda delar sin branschkollegas entusiasm.

– Nu börjar turisterna komma och äntligen kan man börja le igen.

Tror du att den här positiva trenden med fler turister kommer att hålla i sig?

– Jag hoppas det. Jag tror det. De har inte råd att stänga igen, säger Patric Vallgårda.

– Om det blir nedstängningar igen är det många här som kommer att gå total bankrutt. Redan nu är det många verksamheter som inte kommer tillbaka till Phuket. Den här säsongen måste bli okej, säger Kent Holmgren.

Kent Holmgren

Hjälper sina anställda

Båda två har försökt dra sina strån till stacken för att hjälpa sina anställda och har bland annat betalat ut löner även när de inte hållit öppet.

– Vi skickade en liten slant varje månad för att hjälpa till. Som företagare är man inte tvungen att göra det men de flesta som jobbar för oss är familj eller nära vänner. Många som förlorade sina jobb fick också stöd av staten i några månader, säger Kent Holmgren.

För svenskar som går i tankarna om att åka till Phuket nu, vad är det då man kommer till?

– Just i Patong är det nästan som det var förut. Vi är väldigt lyckligt lottade här då det är så koncentrerat för turister. Just nu är det nog bästa turistorten i hela Asien. Det finns nog inget som är lika öppet som här. Och framförallt prismässigt är det otroligt att komma hit nu.

Patric Vallgårda instämmer:

– Det finns inget att klaga på, om du inte verkligen vill trängas bland en massa turister. Allt är öppet i princip, men det stänger tidigare. Ur ett turistperspektiv är det fantastiskt jävla vackert mot hur det brukar vara.

Nya krav: ”Tycker synd om folk”

Men besked kan kan komma plötsligt. Det blev alla varse om natten mot den 22 december, då Thailands regering bestämde att tillfälligt upphäva alla nya ansökningar av test and go-programmet samt sandbox-programmet, förutom i just Phuket.

Med andra ord införs nya, hårdare inresekrav på turister som framöver kommer att ansöka om det så kallade thai passet – och det kan sätta nya käppar i hjulet för turistnäringen.

– Jag tror att många kommer att avboka sina resor på grund av det här. Det kan förstöra en hel säsong. För oss i Phuket är inte så farligt då vi går tillbaka till sandboxen. Det kanske till och med kan leda till en uppsving för Phuket, att det leder till att fler åker hit än till andra ställen, säger Kent Holmgren.

– Men jag tycker synd om folk i Bangkok och på andra ställen i landet. De kommer antagligen få dit väldigt lite folk.

De turister som ansökt om thai pass före den 22 december kommer att kunna resa in i landet utefter de premisser som framgår i ansökan, med reservation för ett extra PSR-test sju dagar efter inresan, som betalas av staten. De nya kraven gäller alltså ansökningar som kommit in efter den 22 december.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln