De hamnade mitt i eldkaoset i Trollhättan: ”Det värsta jag sett”

Publicerad 2022-06-03

Det tog några sekunder.

Sedan övergick den lugna torsdagskvällen i Trollhättan i explosioner och brandkaos.

– Det var helt overkligt, säger Kajsa Enero Riquelme, 31, som hamnade mitt i lågorna.

På några sekunder övergick den lugna torsdagskvällen i Trollhättan till ett brinnande kaos.

Catharina Häll, 59, som bor i stadens centrum, hade kommit hem från en middag med en väninna och tog vid 22-tiden en promenad runt kvarteret med sina hundar.

– Då var det lugnt. Jag kom kanske tillbaka en kvart senare och då gick larmet, säger hon.

Catharina och hennes grannar gick ut och möttes av explosioner från garaget intill. Där hade bilar blivit antända i vad polisen misstänker varit en samordnad attack.

– Däck exploderade, stora lågor sköts mot himlen och det var jättemycket svart rök, säger hon.

Catharina Häll, 59, och hennes grannar gick ut och möttes av explosioner från garaget intill.

Hamnade bland lågorna

Kajsa Enero Riquelme, 31, var på väg hem till sin lägenhet i centrala Trollhättan när hon fick höra att det brann. Hon ringde sin sambo som var hemma men han hade inte märkt någonting.

– En halv minut senare ringer han upp mig och säger att du måste komma hem nu, säger hon.

– Vi har katter som vi måste få ut. Jag fick springa hem och hamnade mitt bland eldslågorna. Det var verkligen fruktansvärt.

Adrenalinet, chocken och fokuset på katterna gjorde att Kajsa Enero Riquelme nästan sprang rakt in i elden från det brinnande parkeringshuset.

– När man ser den här svarta röken på håll, högt upp i himlen – det kommer sitta kvar på näthinnan väldigt länge. Det var bland det värsta jag sett, säger hon.

– När jag närmade mig så började det smälla och glas och skräp flög ut från parkeringshuset, så jag fick springa runt kvarteret. Jag träffade en kompis på vägen som fick ta tag i mig för jag var inte kontaktbar. Jag var i chock.

”Det är inte så här jag vill ha ett samhälle, det ska inte vara djungelns lag som råder”, säger Catharina till Aftonbladet.

Fortfarande i chock

Människor som evakuerats samlades på gatan i natten. Först då kom Kajsa att tänka på den butik på samma gata som hon driver.

– När man stod i den här röken så var det helt overkligt. Det var så himla stora lågor så man kände att det här kommer att sprida sig. Speciellt när man inte sett någonting liknande i verkligheten tidigare, säger hon.

Kajsa och sambon fick med sig katterna ut och åkte till hans föräldrar. Det blev en sömnlös natt.

– Jag är lite skärrad fortfarande – jag tror att jag fortfarande är i chock, säger hon.

– Ena stunden blir man frustrerad över hur samhället är, andra stunden blir man ledsen över vad som hade kunnat hända. Vår bil var också i det här parkeringshuset så vi har ingen aning om huruvida den klarat sig eller inte.

”Enorm frustration”

På fredagsmorgonen kunde de återvända till lägenheten. Både hemmet och Kajsas butik hade klarat sig. Trapphuset luktar fortfarande rök.

– Det är väldigt mycket frustration och det har det varit under en längre tid. Men det som hände i går finns det ingenting att jämföra med, säger hon.

– Oavsett vad man sysslar med så är det en enorm frustration. Vi måste få ordning på tryggheten i centrum i hela staden, så det har blivit så himla otryggt och det här är bara pricken över i:et. Det måste ske någonting på riksnivå, men vi måste även få ordning på det här problemet kommunalt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att gängkriminella kan ligga bakom bränderna.

Extra poliser kallas in

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att gängkriminella kan ligga bakom bränderna.

– Det är inte så här jag vill ha ett samhälle, det ska inte vara djungelns lag som råder. Förr i tiden kunde man undvika vissa områden, det kan man inte i dag. Det kryper närmare. Det tycker jag är lite otrevligt, att det inte går att undvika, säger Catharina Häll.

Enligt en källa till Aftonbladet har polisen tillsatt extra resurser utifrån till Trollhättan. En annan källa uppger att man satt in särskilda enheter.

– Folk är ganska trötta på detta nu. Jag tror att de vill att man ska ta krafttag och att det ska bli någon förändring, säger Catharina Häll.

Följ ämnen i artikeln