Döms för gisslandramat på Hällbyanstalten

Publicerad 2021-12-06

Med egentillverkade vapen av tandborstar höll Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi kriminalvårdarna gisslan.

Efter nio timmar under hot slutade dramat med att alla interner bjöds på kebabpizza.

Nu döms de båda till sju års fängelse.

Det började med att de två morddömda männen barrikaderade sig i ett vaktrum på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Med sig hade de tagit två kriminalvårdare som gisslan.

Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24 krävde en helikopter och 200 000 euro.

Hotade att skära halsen av gisslan

De två mordömda männen hotade att med egentillverkade stickvapen skära halsen av kriminalvårdarna, framgår det i utredningen.

När andra kriminalvårdare försökte gå in i rummet, sa Abdullahi att de skulle backa annars skulle det ”bli krig”, samtidigt som han hotade en av kriminalvårdarna med sitt stickvapen.

En av kriminalvårdarna som hölls gisslan, Alex, berättade tidigare för Aftonbladet om de skräckfyllda timmarna.

– Det spelar ingen roll om vi dör, om vår tid är kommen så är den kommen sa de, och så tittade de på oss, berättade Alex.

– Men det som var mest skrämmande var deras extrema, religiösa tolkningar, som om döden var någon sorts mål nästan, sa han till Aftonbladet.

I ett brev med krav som Isak Dewit i förhör erkänt att han skrivit stod det bland annat: ”Detta är Jihad”, och ”För våran del kan detta bara leda till ett av två goda ting. Martyrskap eller frihet. Inshalla.”

Döms till sju års fängelse

De båda männen dömdes i dag till sju års fängelse för människorov, grov utpressning och grovt hot mot tjänsteman. Isak Dewit döms även för hot mot tjänsteman vid ett annat tillfälle.

Männen ska också betala skadestånd till de två kriminalvårdare som hölls frihetsberövade.

Dessa sju år ska de nu avtjäna utöver de långa fängelsestraff de redan avtjänar för mord.

”Vid bedömningen av straffets längd har tingsrätten bland annat tagit hänsyn till att frihetsberövandet pågått relativt länge, att målsägandena stått under hot under hela frihetsberövandet och att ett av syftena med frihetsberövandet har varit att Kriminalvården skulle släppa de tilltalade fria”, skriver Eskilstuna tingsrätt i ett pressmeddelande.

En tandborste slipad i ena änden var ett av vapnen.