Strandhäll om oljekritiken: Går inte att lasta någon för detta

Uppdaterad 2022-08-17 | Publicerad 2022-08-16

Beskedet att oljekraftverket i Karlshamn är igång sedan en vecka tillbaka upprör svenska politiker.

Nu svarar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll på kritiken mot henne och regeringen.

– Det är ingens fel utan snarare kan vi konstatera att vi behöver mer energi.

Efter den senaste tidens höjda el- och drivmedelspriser har klimatet blivit en het fråga i den politiska valrörelsen.

Sedan en vecka tillbaka har oljekraftverket i Karlshamn varit igång på grund av brist på planerad elproduktion i södra Sverige. Totalt bränns 70 000 liter olja varje timme, enligt företaget Uniper.

– Vi har kört från morgon till kväll, säger presschef Torbjörn Larsson till Aftonbladet.

Beskedet har fått flera partier och dess företrädare att uttrycka skarp kritik.

”Inget mindre än en skandal att det här får fortgå. Det är oacceptabelt att vi använder oss av ett oljekraftverk för energi” skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i en tweet.

”Nu på morgonen har oljekraftverket i Karlshamn varit igång och eldat olja. En varm sommardag i augusti. Det är totalt vansinne att Sverige behöver elda olja mitt i sommaren. Till stor del beror det på att Sverige och andra länder i Europa har lagt ned fullt fungerande kärnkraft” skriver Moderaterna på Twitter.

”Så här går det med Annika Strandhäll som miljöminister” twittrade Sverigedemokraterna.

Oljekraftverket i Karlshamn.

”Går inte att lasta någon”

Under tisdagen möttes klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och Sverigedemokraternas klimatklimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen i en debatt om klimatet på Aftonbladet TV.

Efteråt svarade Strandhäll på kritiken mot henne och regeringen.

– Det blir nästan lite skrattretande. De spelar upp detta hela tiden, att det skulle vara politiken som har lagt ned de här reaktorerna. Så är det inte. Det var affärsmässiga beslut, vilket har vidimerats av de bolag som fattade de besluten.

Samtidigt konstaterar hon att energin snabbt behöver byggas ut.

– Vi har ett oerhört stort intresse från många investerare att bygga havsbaserad vindkraft. Det är där den stora investeringsviljan finns, men vår ingång är att vi förmodligen kommer att behöva mer av allt.

Men vems fel eller ansvar är det att oljekraftverket i Karlshamn är i bruk sedan en vecka tillbaka?

– Vi har ett pågående krig i Europa som påverkar energimarknaden. Vi har Putin-priser. Socialdemokraterna kommer göra allt vad vi kan för att stötta folk igenom den här krisen, samtidigt som vi har tagit kraftfulla tag för att öka överföringskapaciteten från norr till söder, bygga ut nätet och fått ett nytt regelverk för vindkraft på plats.

Så det vi ser nu är inget resultat av varken din eller din regerings politik menar du?

– Nej, det går inte att lasta någon för detta naturligtvis. Vi har den situation vi har och det beror ju också på omvärldsfaktorer. Vi är helt på det klara med att vi måste bygga ut energin och det måste gå snabbt, och det ska vara billig och bra el.

”Har relevans i sak”

Vidare kommenterade Annika Strandhäll den kritik som uttryckts mot henne i samband med att hon för några dagar sedan twittrade om Liberalernas tidigare partiledare Nyamko Sabunis hudfärg.

Många tycker inte man ska använda ordet ”färgad”. Vad tänker du så här i efterhand kring ditt ordval?

– Det är valrörelse och det finns många olika saker som kan röra upp känslor hos oppositionen. Jag tror det viktiga i det här fallet är att konstatera att med Johan Pehrson som partiledare för Liberalerna så har man inte på något sätt ändrat sin politik eller sitt ställningstagande att samarbeta med Sverigedemokraterna som är ett parti med nynazistiska rötter. Och det var det som var den stora kritiken tidigare i den debatten som var. Klart att jag kan förstå att det kan göra ont.

Annika Strandhäll.

Men kritiken var ju riktad mot just ditt ordval. Med facit i hand – hade du formulerat om tweeten idag?

– Det hade jag förmodligen gjort med utgångspunkt från att poängen som är viktig att göra är att Liberalerna, trots att Nyamko Sabuni inte längre är partiledare utan Johan Pehrson, har ökat väsentligt i opinionen samtidigt som man inte har ändrat en stavelse i sin politik. Dessutom, skulle jag vilja säga, kanske har öppnat upp för att fördjupa samarbetet med Sverigedemokraterna, att man kan tänka sig att eventuellt budgetförhandla.

Men även om din poäng kanske framgick i tweeten så var det ändå många som reagerade på att du jämförde en vit man och en ”färgad” kvinna. Vad hade det för relevans i sak tyckte du?

– I sak har det en relevans. Vi vet ju att så väl kön som etnicitet är faktorer i vårt samhälle som många gånger kan leda till diskriminering. Så att låtsas som att kön och etnicitet inte spelar någon roll tycker jag är märkligt.

Men hade det en poäng i din poäng så att säga?

– Nej, och det är väl möjligtvis det som jag kan tänka efter själv att den viktiga poängen att göra här är att vi har ett liberalt parti i Sverige som förmodligen kommer vara tungan på vågen för att ett parti med nynazistiska rötter för första gången får tillträde till den svenska regeringsmakten.

Har du varit i kontakt med Nyamko efter detta? 

– Nej, det har jag inte varit.

Har det blivit några interna diskussioner efter detta? Det har bland annat uttrycks krav på din avgång.

– Jag förstår att liberalerna tar varje chans nu i valrörelsen men nej, det har inte varit några interna diskussioner.

Allt om valet – med valkompassen