Hovrätten dömer Peter Lundgren för sexuellt ofredande

Uppdaterad 2021-11-23 | Publicerad 2021-11-22

Hovrätten dömer EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) för sexuellt ofredande, efter att han tafsat en partikollega på brösten.

Trots det vidtar inte partiet några åtgärder, vilket fick Annie Lööf att reagera.

”Det säger mycket om deras sunkiga partikultur”, skriver hon på Twitter.

I dag dömer Göta hovrätt Peter Lundgren (SD) till 60 dagsböter för sexuellt ofredande mot en kollega.

Åtalet gäller en händelse som utspelade sig i mars 2018. På en fest efter en valkongress i mars 2018 ska han enligt åklagaren tvingat kvinnan att sätta sig i hans knä, för att sedan ha tagit henne på brösten och sagt ”ge mig en puss”.

När polisen förhörde Peter Lundgren erkände han att han tagit kvinnan på brösten, men i både tingsrätts- och hovrättsförhandlingarna säger han att han glömt vad som hände.

C:s partiledare Annie Lööf.

Nya bevis

I hovrätten har åklagaren tagit upp ny bevisning mot SD-politikern, bland annat ett ljudinspelning på ett samtal mellan kvinnan och hennes kollega.

Göta hovrätt anser att bevisningen varit tillräcklig, och dömer honom i dag för sexuellt ofredande. Hovrätten anser att åklagaren lagt fram mer bevis än i tingsrätten.

”Hovrätten har kommit fram till att det genom den samlade utredningen är ställt utom rimligt tvivel att EU-parlamentarikern tog målsäganden på brösten vid det aktuella tillfället och att det skedde mot hennes vilja”, skriver de i ett pressmeddelande.

Den berörda kvinnan har sagt att åtalet gjorts mot hennes vilja.

Peter Lundgren (SD) friades för sexuellt ofredande i tingsrätten men döms nu för brottet i hovrätten.

Annie Lööf: ”Förkastligt”

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof säger i en kommentar till TT att ”det är bra att detta utretts noga av rättsväsendet”.

”Vår uppfattning är att både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra. Som vi förstår kommer Peter Lundgren driva ärendet vidare till nästa instans. Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad”, fortsätter Jomshof.

Det fick Centerpartiets partiledare Annie Lööf reagerade starkt. Hon tycker det är märkligt att Lundgren försvaras från partiledningen.

”Det säger mycket om deras sunkiga partikultur och om synen på sexualbrott - så länge det inte är en invandrare som begått brottet sopas de under mattan. Förkastligt”, skriver hon på Twitter.

Även Miljöpartiets Märta Stenevi reagerar skarpt. ”Att SD låter en dömd sexualbrottsling fortsätta representera partiet är ett hån mot alla som utsätts för sexuella trakasserier”, skriver hon på sin Twitter.

Anklagelser kom under EU-valrörelsen

Expressen avslöjade anklagelserna mot Peter Lundgren i anslutning till EU-valet 2018, där han var ett av Sverigedemokraternas toppnamn. Efter att anklagelserna kom upp till ytan hoppade han av både Aftonbladets och Sveriges radios toppkandidatsdebatt.

Peter Lundgren var trots anklagelserna kvar på Sverigedemokraternas lista, fick förnyat förtroende från väljarna och valdes till en andra mandatperiod i EU-parlamentet.

Före tingsrättsförhandlingarna i Jönköping meddelade Lundgren att nuvarande mandatperiod blir hans sista.

– Det är ett ganska påfrestande uppdrag till skillnad från vad många kanske tror. Man är väldigt mycket hemifrån och träffar inte familjen i någon större utsträckning, sa Peter Lundgren då till P4 Jönköping.