Snålkuk kan bli Sveriges roligaste ortsnamn

Uppdaterad 2022-02-14 | Publicerad 2021-11-13

Buslätt, Mellangården eller Stjärtnäs.

De är alla tre med i toppstriden om att vinna titeln ”Sveriges roligaste ortsnamn”.

– Mycket av det som uppfattas konstigt i dag var inte konstigt när orterna fick sina namn, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen som arrangerar tävlingen.

Att skriva in ”Snålkuk” som destination på sin gps är någonting som antagligen får många att dra på smilgroparna.

Fjället i Jokkmokks kommun var en självklar kandidat när Språktidningens jury utsåg de tio roligaste ortsnamnen i Sverige. På gammelsvenska kan kuk betyda något som sluttar brant eller är spetsigt, och snål kan betyda kargt.

– Många av de roliga ortsnamnen kan föra tankarna till sex, kön och tabun, som Snålkuk, Mensalvaret, Stjärtnäs och Mellangården, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.

500 förslag kom in

Inspirationen till tävlingen kommer från en liknande tävling i Finland, som utsåg det vackraste ortsnamnet.

Men Anders Svensson bad i stället Språktidningens läsare att skicka in sina bästa exempel på både roliga och vackra ortsnamn, vilket resulterade i över 500 förslag.

Därefter samlade han en jury med namnforskare, retoriker och copywrighters för att avgöra vilka som är de tio roligaste och tio vackraste.

– Skälet till att många av namnen framstår som roliga är att de bevarar någon betydelse i svenska språket som har gått förlorad. Därför tolkar vi det på lite konstigt vis.

Han tycker tävlingen är ett bra sätt att lyfta det kulturarv som ortsnamnen faktiskt bär på.

– Det är ett utmärkt tillfälle att prata om språkhistoria och språkets utveckling, säger han.

Ekivoka namn roligast

Nu kan allmänheten rösta på de två olika kategorierna, vilket ortsnamn som är vackrast och vilket som är roligaste, fram till januari.

Själv tycker Anders Svensson att de mer ekivoka alternativen är de som får honom att fnissa till mest.

– När jag får frågor om det här tenderar jag att ta de ortsnamn som för tankarna till sex och kön, som exempel. Det finns en viss kittling. Jag märker att jag tycker de är roliga för de framstår som så konstiga i dag, säger han.

Följ ämnen i artikeln