”Vi hoppade ut genom fönstret och sprang”

Elev om knivattacken mot läraren på en skola i Eslöv

Uppdaterad 2021-08-20 | Publicerad 2021-08-19

ESLÖV. Eleverna som hade musiklektion flydde ut genom ett fönster vid skolattacken.

Det berättar en sjuårig flicka för Aftonbladet.

– Jag hörde en vuxen skrika i korridoren. Han skrek ”ring polisen”, säger flickan.

Liverapportering

Dramatiska scener utspelade sig på Källebergsskolan i skånska Eslöv under torsdagsmorgonen då en maskerad pojke ska ha huggit ned en lärare.

Eleverna i första klass hade precis börjat sin musiklektion när de hörde ljud från korridoren. En mansröst ska ha jämrat sig och skrikit att man skulle ringa polis.

Kort efter det uppmanade deras lärare dem att ta sig ut ur klassrummet.

– Läraren sa: ”Fort ut genom fönstret och spring till matsalen och in i engelskasalen”. Vi hoppade ut genom fönstret. Jag hamnade i en buske och sprang sedan, berättar en sjuårig flicka.

Hon och ett tiotal elever sprang skräckslagna en sträcka om cirka 200 meter – över skolgården och till annan skolbyggnad.

– Läraren sprang efter oss för att se så att alla var med. Det gick lätt att springa. Det var först när jag kom in i det andra klassrummet som jag blev rädd. Då kom rädslan, säger flickan.

Polis och räddningstjänst anlände kort därefter och den skadade läraren fördes med ambulans till sjukhus. Polisen fann den misstänkta gärningspersonen, en 15-årig pojke, och i samband med gripandet avlossades skott.

Polisen presstalesperson Ewa-Gun Westford berättar att andra lärare valde att stanna kvar i klassrummen med sina elever.

– De flesta stannade kvar i klassrummen så som man hade övat sedan tidigare. Det har varit några som hoppade ut genom ett fönster, säger Ewa-Gun Westford.

En 14-årig pojke berättar för Aftonbladet att de var instängda i klassrummet uppemot en och en halv timme.

– Läraren sa inte så mycket. Bara att det var på poliser på plats och att någon hade skadats, säger pojken.

När situationen var under kontroll samlades alla elever och skolpersonal i en idrottshall på skolområdet. Då började även föräldrar komma till skolan.

– En lärare ringde mig. Jag tog tåget hit så fort jag kunde, säger den sjuåriga flickans mamma när hon möter henne på skolgården.

Mamman är skärrad men tycker samtidigt att skolan har skött situationen väl.

– Skolan har skött det bra. Man gick ut med det snabbt på appen om vad som hade hänt. Dessutom ringde en lärare mig.

Aftonbladet har sökt skolans rektor för en kommentar.