”Magisk svamp” kan minska alkoholberoende

Uppdaterad 2022-08-28 | Publicerad 2022-08-27

En ny studie visar att ett ämne som finns i svampar kan minska alkoholberoende.

– Våra resultat tyder starkt på att behandling med psilocybin är lovande som behandling, kommenterar forskarna.

Det aktiva ämnet psilocybin finns i så kallade ”magiska svampar”. När det kombineras med psykoterapi kan det minska alkoholberoende, enligt den nya kliniska studien som presenteras i tidskriften Jama Psychiatry.

Det rapporterar Läkemedelsvärlden.

Psykedeliska svampar, här en odling i ett forskningslabb i Nederländerna.

”Lovande”

I den nya kliniska studien lottades 93 kvinnor och män med diagnosen alkoholberoende till att få antingen två doser av den psykedeliska substansen, kombinerat med tolv tillfällen av psykoterapi, eller ett placeboämne.

Bland dem som fått psilocybin hade antalet dagar med kraftigt drickande minskat med 83 procent efter åtta månader, jämfört med 51 procent i placebogruppen.

– Våra resultat tyder starkt på att behandling med psilocybin är lovande som behandling av alkoholberoende, en komplex sjukdom som är erkänt svår att behandla, säger psykiatrikern Michael Bogenschutz, en av forskarna bakom studien, i en presskommentar som TT citerar.

Mary Beth Orr brukade dricka fem eller sex drinkar varje kväll, och än mer på helgerna. 2018 anmälde hon sig till en studie som skulle ta reda på om psilocybin kunde hjälpa storkonsumenter att minska eller sluta helt med alkohol. Det visade sig fungera för Mary Beth – efter studien slutade hon att dricka helt och hållet i två år. Nu tar hon ett glas vin då och då, och upplever inte längre några problem med att begränsa sig.

Kan hjälpa mot depression

Det pågår även forskning där psilocybin testas mot andra tillstånd, till exempel svårbehandlad depression.

2008 publicerade forskare från Johns Hopkins-universitetet i USA en mindre studie där frivilliga försökspersoner intagit psilocybin under kontrollerade omständigheter.

Efter fyra veckor med psilocybinbehandling hade över hälften av deltagarna blivit av med sin depression. Majoriteten av försökspersonerna upplevde välbefinnande och lyckokänslor – även 14 månader efter att försöket avslutats.

Toppslätskivlingen, som finns i nästan hela Sverige, är en av de svampar som innehåller psilocybin. Det är dock olagligt att plocka, odla eller inneha den.

Svensk studie pågår

I Sverige har Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten godkänt en studie i samarbete mellan Karolinska Institutet och Region Stockholm, den första i sitt slag i Sverige.

”De senaste åren har studier uppvisat lovande resultat med substansen psilocybin. Intag har visat sig kunna påverka perception, känslotillstånd och tankeverksamhet. Preliminära resultat visar även att en enda dos intagen under kontrollerade former skulle kunna ha en flera veckor lång effekt mot depression”, skriver KI om studien.