De städade undan efter kaoset i Örebro

Hani, 20: Paludan vill splittra folket

Uppdaterad 2022-04-20 | Publicerad 2022-04-19

Under långfredagen uppstod våldsamma upplopp i Sveaparken i Örebro.

Två dagar senare samlades unga örebroare för att städa upp i parken.

– Att det här ens kunde hända är så fel, säger 20-åriga Hani Madi Bilal som ligger bakom initiativet.

Slängda gatustenar på backen, brända polisbilar och massor av bränt bråte.

Två dagar efter det kaosartade upploppet i Sveaparken i Örebro samlas 15 ungdomar från området för att städa upp i parken.

Bakom initiativet står Hani Madi Bilal, 20, som är ordförande för den lokala ungdomsorganisationen ”For the people”.

– Det var så mycket som snurrade i mitt huvud när jag kom till parken efter upploppet. Våldsamt agerande är aldrig rätt väg att gå utan vi måste ta hand om varandra, säger han.

Uppröjning efter upploppet i Sveaparken i Örebro.

Vill visa kärlek

Ungdomarna ville städa upp i parken redan under lördagen. Men polisen ville genomföra undersökningar på platsen innan uppstädningen kunde ta vid.

– Vi ville visa lite kärlek. Både till de boende i området som drabbats och till poliserna. Förutom att städa delade vi även ut blommor till husägare som fick sina tomter vandaliserade, säger Hani.

Förutom att städa delades blommor ut till boende vid Sveaparken.

”Fel att bränna koranen”

Upploppen uppstod efter att högerextreme Rasmus Paludan skulle bränna koranen i området. Vilket Hani, som själv är troende, menar är en stor provokation mot muslimer.

Enligt Hani borde polisen ha satt stopp för alla vidare sammankomster efter att oroligheter bröt ut i Linköping och Norrköping dagen före.

– Alla religiösa skrifter borde skyddas av lagen. Islam är min och många andras identitet och det tar hårt på en att det inte faller under ”hets mot folkgrupp”. Polismyndigheterna borde ha tagit ett bättre beslut i förväg. Samtidigt utförde ju poliserna bara sitt jobb.

– Varken rasism eller våld är rätt väg att gå. Man måste kunna uttrycka sig på andra sätt.

Samtidigt menar han att den tumult som uppstod under påskhelgen har mycket lite med religion att göra.

– Vår religion står för kärlek och inget annat. Det här var något helt annat. Det Paludan ville åstadkomma var att sprida en dålig bild av muslimer. Och de som bidrog till upploppen valde att höja sina röster på helt fel sätt, säger Hani.

Hani Madi Bilal ligger bakom initiativet.

Vill sticka hål på fördomar

Hani befarar att upploppen under påskhelgen kan spä på folks fördomar om både muslimer, ungdomar och invandrare i området.

Fördomar som inte har något med verkligheten att göra.

– Faktum är att många ignorerade Paludan. Många av oss som bor här omkring stannade hemma. Flera boende försökte minimera våldet och ställde sig som en sköld mellan polis och demonstranter för att färre skulle skadas.

”Står inte bakom upploppen”

Navestad i Norrköping drabbades av upplopp både under torsdagen och söndagen. Även där har ungdomar slutit upp för att städa upp glassplitter och stenar efter kravallerna.

– Vi vill visa att Norrköping är bättre än så här, säger Moa Källsholm, en av alla ungdomar som hjälpt att städa upp i området till SVT Öst.