700 liter olja uppe efter utsläpp

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-04-16

I Göteborgs skärgård pågår sanering efter ett oljeutsläpp i veckan.

Det var inget stort utsläpp men oljan har spridit sig – också långt från olycksplatsen.

Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet arbetar nu med att få upp oljan.

Oljeutsläppet upptäcktes vid 21-tiden i onsdags i samband med en tankning. En mängd tjockolja hade då läckt ut i havet väster om Vrångö i den södra delen av skärgården. Exakt hur mycket olja som läckt ut är oklart.

Oljan drev sedan norrut och har märkts av på Öckerö och Hönö i den norra skärgården. På torsdagskvällen hittades mindre sjok med olja i ett antal vikar vid Öckerö.

Kustbevakningen flög över skärgården på långfredagen men hittade då inga stora sjok till havs.

Man uppger att man hittills plockat upp omkring 700 liter ur havet.

Kustbevakningen fortsätter saneringen efter ett oljeutsläpp i veckan som spridit sig norrut till Öckerö i Göteborgs skärgård. På deras bilder från platsen syns olja i vattnet.

”Oljan har fått stor spridning och letat sig in i grunda vikar där vi har svårt att komma åt med våra båtar. Vi tar upp oljan för hand och med strandnära oljebekämpare – specialbyggda båtar som borstar upp oljesjok direkt ur vattnet”, säger räddningsledaren Jonas Holmstrand i ett pressmeddelande.

Även Sjöräddningssällskapet deltar i arbetet med att lokalisera oljan – och få upp den.

Kustbevakningen har under veckan också varit i arbetet med att sanera efter ett dieselläckage i Varberg. Dieseln har spridit sig till en å och vidare till ett naturreservat och ut mot havet, rapporterar lokala medier.

På påskaftonen har Kustbevakningen genomförts en ytterligare flygning över området, i ett försök att kartlägga hur mycket oljan spridits.

Olja i vattnet efter utsläppet utanför Göteborg.