Hennes man dog dagen efter sprutan: ”Ingen koppling till vaccinet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Musikläraren Sandro Tognatti, 57, dog dagen efter att ha fått Astra Zenecas vaccin.

Som en säkerhetsåtgärd stoppade italienska myndigheter ett parti på nästan 400 000 doser.

Enligt italienska medier visar obduktionen att han dog av hjärtattack utan synbar koppling till vaccineringen.

– Vi måste fortsätta tro på vaccinet, säger Sandro Tognattis hustru.

Astra Zenecas vaccin har pausats i flera länder efter larm om blodproppar. Länderna har tagit besluten enskilt – varken europeiska läkemedelsmyndigheten EMA eller svenska Läkemedelsverket har hittills uppmanat till avbruten vaccinering.

I ett pressmeddelande i torsdags skrev Läkemedelsverket att stoppet gällde en batch på en miljoner doser (ABV5300) som levererats till 17 EU-länder, däribland Sverige. Myndigheten manar till lugn:

”Bedömningen är att nyttan med vaccinet tydligt överstiger riskerna. Den 9 mars hade 22 fall av blodpropp rapporterats bland de 3 miljoner människor som vaccinerats med covid-19-vaccin AstraZeneca i Europa. Det finns i dag inget fastställt samband mellan vaccination och förekomsten av blodpropp”.

Simona Riussi sörjer sin man, men uppmanar alla att fortsätta tro på vaccinet.
Foto: PRIVAT
Simona Riussi sörjer sin man, men uppmanar alla att fortsätta tro på vaccinet.

Obduktionen: Dog av hjärtfel

Dödsfallet i norra Italien är kopplat till en annan batch (ABV5811) på 393 000 doser som stoppades regionalt av myndigheterna i Piemonte. Beslutet var en försiktighetsåtgärd eftersom orsaken bakom Sandro Tognattis död fortfarande var okänd, uppgav Corriere Della Serra på måndagen.

Dagen efter kom uppgifter i flera italienska medier om preliminära resultat från obduktionen. Den visar att Sandro Tognatti dog av hjärtattack och att det inte hittats någon koppling till vaccineringen, uppger tidningen Ragussaggi.

57-åringen och hans hustru Simona Riussi fick båda Astra Zenecas vaccin i lördags. På kvällen fick han feber och morgonen efter var läget så allvarligt att hon larmade ambulans.

– När jag skulle titta till honom märkte jag att han inte andades. Ambulansen kom men det var förgäves. De förde bort honom och jag kommer aldrig få träffa honom igen. Det är svårt att ta in vad som har hänt, säger Simona Riussi till tidningen Notizie.

”Han trodde på vaccinet”

Hon sa på måndagen – innan obduktionens preliminära resultat var kända – att hon vill att makens dödsorsak ska utredas grundligt, men hon anklagar inte Astra Zeneca:

– Vi måste fortsätta tro på vaccinet eftersom det är enda vägen ur den här situationen. Även min man trodde på det.

Foto: PRIVAT
Sandro Tognatti, 57, dog dagen efter att ha fått Astra Zenecas vaccin.

Simona Riussi, också hon musiklärare, säger att det inte är alarmerande med några dussin misstänkta biverkningsfall av totalt flera miljoner vaccindoser.

– Det är känt att det kan uppstå biverkningar av vaccin, men det är enda sättet att ta oss ur pandemin. Han ville verkligen gå tillbaka till sitt jobb och träffa eleverna igen. Jag hoppas att vi får utrett vad som hände så att vi kan gå vidare och ta oss ur den här situationen, säger hon. 

Publicerad:

LÄS VIDARE