Göran Lambertz är häktade toppjuristen: ”En studie inifrån”

Advokaten: ”Lambertz tycker inte det finns någon anledning att kalla honom ’toppjuristen’ när han har ett namn”.

Uppdaterad 2021-03-22 | Publicerad 2021-03-16

Göran Lambertz, en av Sveriges mest namnkunniga jurister, har nu suttit häktad sedan i torsdag misstänkt för våldtäkt.

Enligt hans advokat Ola Salomonsson önskar han att media namnger honom då han menar att han inte gjort något fel.

– Jag tror han uppfattar det lite som en studie inifrån att nu sitta på denna sida av bänken, säger Salomonsson.

Utredningen mot Göran Lambertz, 71, har pågått sedan årsskiftet efter att en väninna till den kvinnliga studenten som han misstänks ha våldtagit anmälde honom. I torsdags i förra veckan häktades han på sannolika skäl av Uppsala tingsrätt misstänkt för en våldtäkt på julafton i fjol.

Enligt kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn har Lambertz hjälpt målsäganden med juridiska frågor och spörsmål. Hon ska må väldigt dåligt av det som hänt.

– Min klient har haft ett grundmurat förtroende för den här mannen som är drygt 40 år äldre än hon, har Clea Sangborn berättat för Aftonbladet.

Juristen Göran Lambertz.

Kvinnan, som var hembjuden till mannen på julafton, säger att de då drack alkohol i så stora mängder att hon däckade.

– Hon vaknar av att han har sex med henne. Hon försöker få honom att sluta men lyckas inte.

Göran Lambertz å sin sida nekar till brott. Även om han medger vissa omständigheter kring det som inträffade på julafton i fjol så menar han att ingenting skett mot målsägandens vilja.

I fredags överklagade Lambertz och hans advokat häktningsbeslutet men fick avslag av hovrätten.

– Vi kommer inte att överklaga igen, det är meningslöst. Vi hoppas att utredningen klarlägger att påståendet som målsäganden kommit med inte är korrekt. Jag utgår dock från att vi kommer att kräva att det hålls en omhäktningsförhandling.

Häktningsförhandlingen i Uppsala tingsrätt.

Åklagaren i ärendet, Annika Bokefors, har tidigare sagt att det förutom målsägandens berättelser även finns stödbevisning, bland annat i form av andra personer som är hörda i utredningen.

Lambertz advokat tycker dock inte att det håller.

– Jag anser att det finns ett påstående och det finns en motberättelse. Åklagaren pratar om stödbevisning men den anser jag att man inte ska tillmäta den betydelse den fått, säger Ola Salomonsson.

Göran Lambertz har i dryga 40 år jobbat med juridik. Han har varit hovrättsassessor i Svea hovrätt, har jobbat på Justitiedepartementet, varit Justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen. Han har dessutom varit en aktiv debattör i flera uppmärksammade sexbrottsmål.

”Han har fortfarande en kärlek till lagen”

År 2017 gick han i pension men har till förra veckan varit verksam i ett av de lagråd som granskar lagförslag åt riksdagen. Nu sitter han för första gången på den andra sidan av de anklagades bänk.

– Han har fortfarande en kärlek till lagen och här blir ju frågan, har lagen använts tillräckligt gott i detta fall. Han uppfattar nog det här som en studie inifrån systemet, säger Salomonsson.

Fallet har fått stor medieuppmärksamhet – mycket på grund av vem Göran Lambertz faktiskt är. Det är ovanligt att en person så pass högt uppsatt inom juridiken häktas. Göran Lambertz advokat menar att hans klient inte förstår varför han inte namnges i media då han själv anser att han inte gjort något fel.

– Han tycker inte det finns någon anledning att kalla honom toppjuristen när han har ett namn.

”Anmärkningsvärt”

Enligt Expressen ska kvinnan som är målsägande i ärendet tidigare ha varit inblandad i våldtäktsärenden. I slutet av 2010-talet anmälde hon en man för våldtäkt men utredningen lades ner. Efter att hon gått ut på sociala medier med sin berättelse åtalades hon för förtal. Någon dom har ännu inte fallit men åtalet i målet ska ha varit ett av skälen till att kvinnan kom i kontakt med Lambertz. I ett tidigare ärende som Aftonbladet tagit del av dömdes en man för våldtäkt på kvinnan men friades sedan i hovrätten.

– Jag vet att målsäganden varit inblandad i åtminstone tre utredningar gällande våldtäkt på fyra år och det är anmärkningsvärt och ger skäl att tänka efter lite, menar Ola Salomonsson.

Vad kvinnans tidigare rättsliga bakgrund kan ha för betydelse, om någon alls, i detta mål är fortfarande oklart. Åklagare Annika Bokefors säger om uppgifterna:

– Jag kan inte uttala mig närmare om förundersökningen eller vad som framförs rörande andra utredningar. Det jag kan säga är att vi noggrant utreder alla de uppgifter som framkommer i förundersökningen. I övrigt har jag inga kommentarer.

Åtal ska vara väckt den 26 mars.