Ministrar söker dialog med Myanmars militär

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Flera demokratiaktivister i Myanmar ska ha skottskadats under tisdagen. Den regionala samarbetsorganisationen Asean ska nu försöka medla i krisen.

För att försöka bringa lugn i landet ska utrikesministrarna i sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean under tisdagen ha en dialog med landets militärledare.

Målet med videokonferensen är att öppna diplomatiska kanaler för att kunna lösa den politiska krisen i landet. Singapores utrikesminister Vivian Balakrishnan säger att ministrarna är förfärade över läget i landet, och att de ska tala klarspråk med militären, som har slagit ned demonstrationer med våld.

Förhoppningen är att få till en jämbördig dialog mellan militären och den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi, som satts i husarrest av just militären.

– De måste prata, och vi måste hjälpa till att få dem att komma till dialog, säger Balakrishnan.

Kritiserat initiativ

Aseans initiativ kritiseras dock av demokratiförkämpar såväl inom som utanför Myanmar. En grupp som representerar utkastade folkvalda parlamentariker kallar militärjuntan terrorister och säger att en dialog med Asean legitimerar militärstyret. I stället bör alla samtal föras med Suu Kyi, anser gruppen.

Samtalen hålls två dagar efter den blodiga söndagen, då minst 18 personer dödades vid protester. Det har varit oroligt i Myanmar sedan militären tog makten och grep Suu Kyi, men söndagen var den dödligaste hittills och FN har fördömt militärjuntans upptrappade våld mot de prodemokratiska protesterna.

Nya protester

På måndagen fortsatte protesterna. I landets största stad Rangoon sköt polisen tårgas för att skingra demonstranterna och ska under kvällen även använt gummikulor.

Under tisdagen rapporteras säkerhetsstyrkor ha skjutit skarpt mot demonstranter i den nordvästliga staden Kalay.

– Omkring 20 personer skadades när poliser och soldater genomförde en gryningsräd i Kalay. Tre personer träffades av skarp ammunition och har fått livshotande skador, säger en hjälparbetare i staden.

Även i landets största stad Rangoon fortsatte demokratiprotesterna på tisdagen. I stadsdelen San Chaung har polisen skjutit tårgas mot aktivister, enligt uppgifter från boende.

Publicerad: