Sprickan växer i L – anklagas för att rensa ut oliktänkande

Uppdaterad 2021-03-11 | Publicerad 2021-03-10

I Skåne anklagas Liberalerna för att rensa ut oliktänkande inför omröstningen om Sabunis hållning gentemot SD.

Partiledningen anklagas också för att gömma reservationer mot Sabuni-linjen.

– Jag har varit med en jävla massa år, sedan Leissners tid, och det har aldrig varit så stökigt som det är nu, säger Caj-Åke Andersson, valberedningens ordförande i Skåne.

Det upptrissade tonläget i Liberalerna fortsätter på flera fronter.

Förbund runt om i landet arbetar med att ta ställning till partistyrelsens förslag om en ny hållning gentemot Sverigedemokraterna, som nyligen meddelades av partiledaren Nyamko Sabuni.

Redan nu finns två reservationer – men de har gömts undan, anser personer i partiet.

– De alternativa förslagen existerar inte på hemsidan. De har inte mejlats ut heller. Det är total förvirring. Förbunden ska ju ha möten och ta ställning till detta nu, säger en Liberal källa.

Omröstningen äger rum den 28 mars. Då samlas Liberalernas partiråd som består av partistyrelsen och ombud från förbunden i landet.

I går hade Liberalerna i Skåne ett blixtinkallat möte där förbundsstyrelsen med stor majoritet tog ställning för partistyrelsens och Sabunis linje.

PARTIET SVÄNGER. Nyamko Sabuni är redo att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Uppenbart rensad

Flera som Aftonbladet har varit i kontakt med reagerar på att de som är emot Sabunis linje i Skåne har strukits på listan över röstberättigade ombud. Tidigare fanns både Tina Acketoft och Christer Nylander med. Båda har nyligen uttalat sig kritiskt till linjen.

– Listan är helt uppenbart rensad från oliktänkande, säger en källa och lyfter fram att tre tunga namn för Sabunis linje återfinns på listan: Torkild Strandberg, Allan Widman och Mats Persson.

Det hårda tonläget i partiet har fått flera att reagera.

Valberedningens ordförande i Skåne, den pensionerade polisen och tidigare handbollstränaren Caj-Åke Andersson, anser att situationen fullständigt gått överstyr. Han har varit aktiv i Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) sedan i slutet av 90-talet och har aldrig varit med om något liknande.

”SKADAR PARTIET”. Caj-Åke Andersson uppmanar sina partivänner att lugna sig.

”Totalt kass, fullständigt värdelöst”

– Folk måste lugna ner sig lite. Det här är ett viktigt val men man måste ta det med lite ro och tänka två gånger. Det är en väldig oro överallt, inte bara här i Skåne. Får man inte som man vill går man direkt till Facebook och allt vad det heter, man bryr sig inte ett dugg om man skadar partiet.

Listan på röstberättigade ombud i Skåne innehåller enligt honom representanter ifrån båda falangerna. Varken Tina Acketoft eller Christer Nylander ville vara med, enligt honom.

– Det är totalt kass, fullständigt värdelöst att det sprids sådan information. Vi i valberedningen har försökt plocka fram så tunga namn som möjligt. Somliga skriker ”ja tjosan hejsan”, andra säger ”nja”. Det skulle vara vansinnigt om vi försökte renodla listan.

KRITISK. Tina Acketoft är inte längre med på listan över röstberättigade ombud.

Tina Acketoft säger bestämt att hon inte har blivit tillfrågad om att var ombud i år. Christer Nylander säger att han fått frågan.

– Men Liberalerna i Skåne har en policy som innebär att alla ombud ska rösta som majoriteten bestämt och eftersom jag sannolikt har en annan åsikt så är det bättre att någon annan är ombud, säger Nylander.

KRITISK. Christer Nylander är inte längre med på listan över röstberättigade ombud.

Ny medlemsomröstning

Även Liberalerna i Uppsala län hade ett blixtinkallat möte i går kväll. Det togs dock inget beslut eftersom det inte var ett ”beslutsmöte”.

– Det var ett öppet forum, vi hade jättetrevligt på det. Senare i mars, inför partirådet, ska vi ha ett beslutsmöte, säger vice ordförande Thea Andersson.

Trots att förbundsstyrelsen i Skåne är för Sabunis linje är frågan inte avgjord. En medlemsomröstning ska hållas en vecka innan partirådet. Samma förfarande tillämpandes under valet av partiordförande 2019. Resultatet i omröstningen är bara en rekommendation, ombuden är fria att rösta som de vill på partirådet.

Liberalernas presschef Adam Alfredsson delar inte uppfattningen att reservationerna mot partistyrelsens förslag har gömts undan.

– Jag mejlar dem till de som vill ha den, säger han.