Larmet i Brasilien: Patienter binds fast och intuberas utan lugnande

Uppdaterad 2021-04-18 | Publicerad 2021-04-16

Sjukhusen larmar om kollaps, medicinerna börjar ta slut – och patienter binds fast och intuberas utan att få lugnande läkemedel.

På iva är majoriteten av de inlagda under 40 år, vilket sätter ytterligare press på vården.

Coronasituationen i Brasilien blir allt värre.

Bristen på läkemedel är stor på sjukhus i Brasilien. En läkare på Albert Schweitzer-sjukhuset i Rio de Janeiro berättar för Sky News att personalen som ett sista alternativ nu tvingas binda fast patienter till sina sjukhussängar för att kunna intubera dem, alltså föra ner ett plaströr i halsen för att tillföra syre.

Läkare på sjukhuset vittnar också för tv-kanalen om att personalen spär ut lugnande läkemedel för att få det att räcka längre. Vårdpersonalen ska också ha använt muskelblockerande läkemedel, så att patienter inte kan kämpa emot vid intubering.

– Man får patientens muskler att slappna av för att göra processen enklare, för vi har inget lugnande. Vissa försöker prata och kämpar emot. De är vid medvetande, säger en av läkarna, som vill vara anonym, till tv-kanalen.

En läkare på Albert Schweitzer-sjukhuset i Rio de Janeiro berättar att personalen tvingas binda fast patienter i sina sjukhussängar.

Sjukhuset: Händer då och då

En talesperson på Albert Schweitzer-sjukhuset säger till Sky News att de ”då och då” har brist på läkemedel, på grund av svårigheter att få tag i det globalt, men att personalen då hittar alternativa metoder som gör att patienterna inte skadas.

Talespersonen ville inte kommentera tv-kanalens uppgifter om att patienter binds fast.

Bristen på läkemedel på sjukhusen i Brasilien är så stor att man tvingas spä ut doserna.

640 sjukhus på gränsen till kollaps

Även på andra sjukhus i Brasilien märks den omfattande läkemedelsbristen av. I brasilianska medier vittnar släktingar till svårt sjuka om att de själva fått ringa runt till sjukhus för att få tag på lugnande.

I Sao Paolo är situationen också mycket ansträngd. Regionens hälsodirektör Jean Carlo Gorinchteyn sa på en presskonferens på onsdagen att 640 sjukhus i delstaten var på gränsen till kollaps. Behovet av läkemedel anses vara akut.

– Det är nödvändigt inte bara för Sao Paolo utan för hela Brasilien att vi får tag i mediciner, sa Jean Carlo Gorinchteyn.

Allt fler unga drabbade

Pandemin tycks slå allt hårdare mot unga i landet, rapporterar Reuters. Enligt den senaste statistiken är majoriteten av de inlagda på iva 40 år eller yngre. Det är oklart varför.

Vissa forskare tror att det delvis beror på spridningen av den brasilianska varianten av coronaviruset, den så kallade P1-varianten, som härstammar från staden Manaus i Amazonas.

Att många äldre har vaccinerats och att unga i högre grad struntar i restriktioner kan också vara en del av förklaringen.

Situationen kan sätta ytterligare press på landets sjukvårdssystem, eftersom unga tenderar att bli kvar under längre tid på iva, enligt det statliga hälsoinstitutet Fiocruz.

Begravningspersonalen jobbar i skyddsutrustning på kyrkogården i Rio de Janeiro.

Bolsonaro: ”Sluta grina!”

Brasilien har blivit epicentrum för coronapandemin, med runt 3 000 döda om dagen. Syrgasen har varit på väg att ta slut för intensivvårdsavdelningar flera gånger, och många patienter dör innan de har hunnit få en plats på iva.

Enligt BBC är fler än 80 procent av platserna på iva fulla i 25 av landets 27 delstater.

Landets president Jair Bolsonaro har gång på gång tonat ner konsekvenserna av pandemin. I mars sa han åt folket att ”sluta grina”.


Jackpott 18 miljoner på Stryktipset – rygga expertens system
här