Masslarm från skolan – tusentals anmälningar om corona

Lärarförbundets ordförande: Väldigt högt spel

Publicerad 2021-04-19

Flest anmälda coronatillbud till Arbetsmiljöverket kommer från för- och grundskolan – långt fler än från vården, visar Aftonbladets granskning.

Samtidigt ökar smittan bland unga.

Nu kritiseras regeringen för att inte skydda skolorna.

– Det är ett väldigt högt spel för risken är påtaglig att fler lärare och elever blir sjuka, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Smittspridningen fortsätter att öka och är nu hög även bland barn och unga.

Aftonbladet har granskat de coronarelaterade anmälningarna om allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket. I år står utbildningssektorn för flest anmälningar.

  • Totalt 7 163 stycken, varav nästan nio av tio från för- och grundskola.
  • Under samma tid har 4 400 anmälningar kommit från vårdsektorn.

I anmälningarna beskrivs bland annat hur skolpersonal inte kan hålla avstånd, framförallt inte i arbetet med de yngre åldrarna.

– Det förvånar mig inte alls eftersom vi vet att arbetsgivarna inte alls har vidtagit de åtgärder som krävs för att säkra en smittsäker miljö, säger Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, är kritisk till både regeringen och Folkhälsomyndigheten när det gäller vad som har gjorts för att skydda lärare och elever.

Hon är i dag kritisk till både regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Det mest verkningsfulla för att hålla skolorna öppna vore ju att vaccinera lärarkåren. Det är en slutsats som många andra länder redan dragit. Men Folkhälsomyndigheten är benhårda med att lärare inte ska prioriteras eftersom det kommer försena vaccineringen.

Jaara Åstrand fortsätter:
– Det vi ser nu är jätteoroväckande och mest troligt en konsekvens av att det inte går att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer i skolans lokaler. Regeringen skjuter ansvaret till huvudmännen. De har fått en miljard kronor, men vi har hittills inte sett att de pengarna har använts i någon större utsträckning för att möjliggöra social distans.

Det vi ser nu är jätteoroväckande

Skolpersonal ska inte prioriteras

Utbildningsminister Anna Ekström (S) poängterar att regeringen förra veckan presenterade ytterligare 250 miljoner kronor, utöver den miljard som redan tillförts under året, för att skolans huvudmän ska kunna göra ytterligare insatser för att smittsäkra skolorna.

– Regeringen har också förändrat regleringen av skolan så att elever på högstadiet och gymnasiet kan bedriva del av sin utbildning på distans. När vi nu befinner oss i en tredje våg av smitta men samtidigt ser våren och vaccinet komma till oss så är det centralt att huvudmännen gör en ytterligare extra ansträngning för att smittsäkra skolorna.

Är det ett misslyckande att skolorna tvingats skicka in så pass många anmälningar?

– Det är ett viktigt instrument för att kartlägga var problemen finns, och vilka ytterligare insatser som kan göras för att smittsäkra skolorna.

Tycker du att lärare borde vara en prioriterad grupp för vaccinering?

– Det allra viktigaste just nu är att så många så som möjligt och så enkelt som möjligt blir vaccinerade. Regeringen arbetar därför aktivt för att få mer vaccin till Sverige. En alltför detaljerad reglering av vilka som ska gå först i kön kommer att göra logistiken svår och fördröja vaccinationen, och Folkhälsomyndigheten har heller inte bedömt att personal i skolan ska prioriteras.

Larmen om en allt mer ansträngd situation i skolan kommer från stora delar av landet.

I en rapport den 13 april skrev landets länsstyrelser om en ”märkbart ökad” rapportering om smitta i skolan bland personal och elever.
I rapporten varnade man för att sjukfrånvaro riskerar leda till sämre studieresultat och att samhällsviktig personal måste stanna hemma för vård av sjuka barn.

För att förhindra utbrott bland unga ändras nu vägledningen kring smittspårning, meddelade Folkhälsomyndigheten förra veckan.
Elever utan symtom, men som varit nära någon med konstaterad covid-19, rekommenderas att testas.

– Det här är givetvis ett pågående uppbyggnadsarbete i regionerna, det kommer förhoppningsvis införas den närmaste tiden, sa Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Men redan i slutet av förra året visade Folkhälsomyndighetens egna siffror en oroväckande spridning i skolan.

Statistik över utbrott i miljöer där allmänheten befinner sig visade en kraftig ökning i grundskolan under den andra vågen.
Det gick från 17 utbrott vecka 46 till 90 utbrott vecka 50.

Därefter slutade Folkhälsomyndigheten att redovisa utbrottsmiljöer.
Enligt FoHM:s pressavdelning för att den ökade smittspridningen i hela samhället gjorde det svårare att fastställa var personer smittats.

”Rektorer känner sig maktlösa”

Arbetsmiljöverket har nyligen inlett en tillsyn mot skolor med fokus på smittspridning.

– Vi har fått in väldigt många anmälningar där arbetstagare eller elever har exponerats för smitta i skolverksamheten. Det är verksamheter där många fortfarande är på plats och risk för smitta uppstår. Då måste arbetsgivarna arbeta förebyggande för att vidta bra åtgärder. Vi kan se att vissa jobbar väldigt bra medan andra kanske inte har vidtagit lika mycket åtgärder, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Hon uppmanar rektorer och skolledare som inte känner att de har resurser att bedriva en smittsäker verksamhet att ”returnera” ansvaret för arbetsmiljön uppåt i förvaltningen. 

– Vi får bilden att de som sitter som rektorer känner sig maktlösa över vad de kan vidta för åtgärder. De kanske inte har alla verktyg som skulle behövas.

PODD Corona-rapport från Polen

Aftonbladet Daily med Gabriel Stille, universitetslärare och journalist som bor i Warszawa.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen