Många avstod från traditionellt nyårsfirande

Krister Zeidler/TT

Uppdaterad 2021-01-08 | Publicerad 2021-01-06

Fyrverkeri över Skeppsbron i Stockholm. På nyårsafton 2020 var det traditionella firandet inställt. Arkivbild

Många människor i storstadsregionerna firade tolvslaget på nyårsafton hemma eller hos vänner i stället för på mer traditionella platser, visar statistik från Telia. Resandet i landet minskade också under nyårshelgen jämfört med samma period förra året.

Telia har analyserat svenskarnas rese- och rörelsemönster under nyårshelgen genom anonym mobildata i regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Resultaten visar att resandet till de tre regionerna minskade med lite drygt 40 procent jämfört med nyårshelgen 2019.

– Ju längre resor desto kraftigare nedgång. Det är framför allt i närområdet man reser. Men samtliga resor var lägre än samma period 2019, säger Kristofer Ågren, chef för dataanalys på Telia.

Reste lokalt

Även resandet mellan kommunerna minskade rejält, drygt 30 procent. Däremot verkar inte folk enbart ha hållit sig hemma under nyårshelgen, trots smittspridningen av coronaviruset och de utökade rekommendationerna. Resandet inom kommunerna var bara något lägre jämfört med 2019.

Telia har i sin anonymiserade statistik även kartlagt mobilernas rörelseaktivitet kring tolvslaget på nyårsafton. På flera platser i storstäderna har det rapporterats om folksamlingar när nyårsfirare gett sig ut för att se på fyrverkerierna. Men mobildata visar på en nedgång jämfört med 2019.

– Vid Medborgarplatsen i Stockholm var det cirka 30 procent färre. Så det innebär ändå att det var en hel del folk där även om det är en minskning, säger Kristofer Ågren.

Kungsan sticker ut

Kring Vasaplatsen och Lorensberg i centrala Göteborg var det en motsvarande minskning. Ungefär 5 000 personer befann sig i området runt midnatt på nyårsafton jämfört med 15 000 året dessförinnan. Den kraftigaste minskningen var dock i Kungsträdgården i Stockholm där bara 1 000 personer befann sig, jämfört med 15 000 vid tolvslaget 2019. En bidragande orsak kan ha varit att Stockholms stad ställt in det traditionella nyårsfirandet.

– Men Kungsträdgården sticker ut med en sådan kraftig minskning, säger Kristofer Ågren.