Polisen kraftsamlar inför hemvändarfesterna

Publicerad 2020-12-25

För många betyder juldagen att träffa sina gamla vänner på krogen.

Men i år när barerna stänger redan vid 20.00 tror polisen att hemmafestandet kommer öka.

– Man kan säga att vi kraftsamlar, men hoppas på en lugn kväll, säger Åsa Willsund på polisregion Öst.

Storhelger och ledigheter brukar vanligtvis betyda stora hemvändarfester på landets krogar, barer och nattklubbar. Det brukar i sin tur innebära att polisen tvingas kraftsamla med extrapersonal för att hantera det nattliga stöket i städerna.

Men på grund av de nya restriktionerna tvingas barerna nu sluta servera alkohol klockan 20.00 och stänga halvtimmen senare.

Kraftsamlar mot hemmafester

Det betyder däremot inte att polisen kan ligga på latsidan i år. Tvärt om kraftsamlar polisen inför ett annorlunda juldagsfriande.

– Vi kommer ha lika god bemanning som tidigare år. Vi kommer alltså inte göra något undantag, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisregion Öst.

Polisen kraftsamlar infr öhemvändarfesterna.

Men polisen tror att festerna kommer ske hemma hos folk istället för i barerna och på krogarna.

– När barerna stänger så tidigt kommer kanske folk inte se vitsen i att gå ut. Det kommer nog bli en del hemmafester istället, säger Åsa Willsund.

Uppmanar till eget ansvar

En hemmafest är inte en allmän sammankomst och polisen kan inte stoppa festen så länge deltagarna följer lagen. Men på polisregion Öst är de hoppfulla över att de som kommer festa, trots pandemin, väljer att följa restriktionerna.

– Vi uppmanar till eget ansvar. Man ska följa restriktionerna och vi både hoppas och tror att folk kommer göra det, säger Åsa Willsund.

Kallar in extrapersonal

Även i polisregion Syd säger polisen att de har fått kalla in extrapersonal för att hantera kvällens festligheter.

– Vi har kallat in viss extrapersonal inför kvällen. Inte riktigt lika mycket som andra år men vi kommer fortfarande vara synliga på stan och se till att det inte blir något bråk, säger Sara Andersson, presstalesperson vid polisregion Syd.

Hon tror däremot att kvällen kommer bli lugnare än vanligt. Det gör även Tobias Ahlén, presstalesperson vid polisregion Mitt.

– Vi kommer ha en insats i kväll. Den kommer inte vara lika stor som vanligt men vi bedömer att vi kommer kunna hantera situationen, säger han.

Polisen kraftsamlar mot förväntade hemmafester under juldagen.

PODD Att jobba på IVA i pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln