Hundratals anföll kongressen efter Trumps tal

Martin Mederyd Hårdh/TT

Lucas Brischetto/TT

Publicerad 2021-01-06

Hundratals demonstranter stormade Kapitolium i Washington DC – efter det att USA:s president Donald Trump deklarerat att han aldrig kommer att erkänna sig besegrad.

Landets toppolitiker har evakuerats, skott har avlossats och huvudstadens hela nationalgarde har aktiverats.

– Vi älskar er. . . men gå hem nu, säger Trump.

Ledamöterna i representanthuset och senaten hade just sammanträtt för att ge ett formellt sista godkännande till resultatet i presidentvalet när kaoset bröt ut.

Tiotusentals anhängare till Donald Trump hade samlats i huvudstaden för att visa sitt missnöje med ett valresultat som presidenten sökt övertyga dem om är falskt.

– Vi kommer aldrig att ge upp, sade Trump från en scen, och insisterade att han i själva verket vunnit "överlägset".

En stund senare hade en stor grupp demonstranter tagit sig förbi ordningsmaktens barrikader utanför Kapitolium. Kongressens sammanträde avbröts, ledamöter i bägge kamrar evakuerades och bland andra vicepresident Mike Pence eskorterades iväg av poliser.

Huvudstadens borgmästare Muriel E Bowser utfärdade utegångsförbud från klockan 18, lokal tid, midnatt svensk tid, som ska gälla fram till klockan sex på torsdagsmorgonen lokal tid.

En dryg halvtimme innan utegångsförbudet började gälla började polis köra bort demonstranter från området kring Kapitolium, enligt CNN. Då hade redan majoriteten av de protesterande självmant börjat ge sig därifrån. Strax efteråt förklarades kongressbyggnaden vara säkrad.

Flera poliser skadade

Scenen var något lugnare än de som utspelat sig tidigare under dagen. Då hade flera dramatiska händelser utspelat sig inne i byggnaden.

Säkerhetsvakter och poliser drog vapen i byggnaden och försökte barrikadera representanthuset och senatens ingångar, där människor bankat på dörrarna. Fönster krossades och vid något tillfälle har tårgas utlösts, bland annat i representanthusets kammare.

Skott har avlossats och en person har bekräftats skadad. Enligt NBC var det en polis som öppnade eld. Åtminstone ett explosivt föremål har upptäckts någonstans på området.

Flera poliser har skadats i samband med stormningen, säger huvudstadens polischef enligt Reuters.

Nationalgardet i Washington DC har kallats in i sin helhet, med 1 100 man. Granndelstaten Virginia skickar sitt nationalgarde och 200 delstatspoliser, meddelar guvernör Ralph Northam via Twitter. Även Maryland och New Jersey skickar förstärkningar.

När kaoset väl infunnit sig uppmanade president Trump via Twitter människorna som tagit sig in i kongressbyggnaden att undvika våld och respektera polisen.

Demokraternas senatsledare Chuck Schumer svarade snabbt: Är det inte lite för sent nu? Tillträdande president Joe Biden krävde att Trump gick ut i direktsänd tv och försökte stoppa "belägringen".

Trump: Vi älskar er

När USA:s president väl trädde fram gjorde han det i ett videoklipp som han delade på Twitter. Han inleder med att säga att han faktiskt vann presidentvalet och att "alla vet om det".

– Men ni måste gå hem nu. Vi måste ha fred, säger han.

Trump fortsätter sedan att beklaga sig över "det inträffade" och visar också sin uppskattning för människorna han riktat sig till.

– Vi älskar er, ni är väldigt speciella. Ni har sett hur det går, ni har sett hur andra blir behandlade, som är så onda. Jag förstår hur ni känner. Men vänd hem, på ett fredligt vis.

Twitter har, som många gånger tidigare, satt en särskild markering vid inlägget där det påminns om att påståendena om valet inte är vedertagna. Inlägget går inte heller att svara på eller sprida vidare, med hänvisning till en risk för våldsamheter.

Någon gång under dagen har en rörbomb hittats vid Republikanernas partihögkvarter i Washington och Demokraternas högkvarter har evakuerats då ett misstänkt paket hittats även där, enligt The New York Times uppgifter.

Skulle spika resultatet

Kongressens ledamöter hade sammanträtt för att i ett sista formellt steg godkänna resultatet i presidentvalet den 3 november och sätta punkt vid Joe Bidens seger.

President Trump har under de senaste veckorna utövat påtryckningar mot sina partikamrater och försökt få dem att bekänna färg i frågan om hans obelagda påståenden om omfattande valfusk. De som inte håller med är svaga, har han understrukit, med förmaningar om att dessa politiker inte kommer att få hans viktiga välsignelse i framtiden.

Han har också krävt att vicepresident Mike Pence, som har en talmansroll i senaten, ska skrida till handling utanför sitt mandat och på något vis stoppa förfarandet i senaten.

Pence valde en mellanväg: Han sade å ena sidan att konstitutionen hindrar honom från att på egen hand fatta beslut om vilka röster som ska räknas eller inte. Å andra sidan sade han sig dela "många amerikaners oro" kring presidentvalets genomförande och poängterade att det var hans plikt att låta skeptiska röster komma till tals.

Trump krävde "sanningen"

När det stod klart att Pence inte skulle göra som Trump ville twittrade presidenten att vicepresidenten "inte hade mod nog att göra vad som behövde göras för att skydda vårt land och vår konstitution".

"USA kräver sanningen!", skrev presidenten, ungefär samtidigt som anhängare till honom började samlas utanför Kapitolium.

I vanliga fall handlar det som sker i den amerikanska kongressen om ett högst formellt förfarande, men i år är situationen annorlunda.

En lång rad republikanska toppolitiker – många med omval att tänka på de kommande åren – har sällat sig i Trumps led och hade förberett långa och krångliga invändningar. Elektorsrösterna började läsas upp, delstat för delstat i bokstavsordning, och de första protesterande händerna höjdes redan vid Arizona.

Invändningarna väntas inte göra någon skillnad i praktiken, men däremot förlänga processen med åtskilliga timmar.

– De vill visa sig Trump-trogna för de republikanska kärnväljarna. Det handlar om en rå politisk kalkyl, säger Erik Åsard, USA-kännare och professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Varnade för dödsspiral

En inkräktare lyckades ta sig hela vägen till senatens talarstol, där denne satte sig ned och ropade att "Trump vann det där valet".

Mike Pence meddelar att våldsamma demonstranter kommer att ställas inför rätta med lagens alla medel, rapporterar Reuters.

Mitch McConnell, republikanernas ledare i senaten, var länge tyst efter presidentvalet när partiets president började ifrågasätta resultatet. Först efter några veckor gick han ut och gratulerade Joe Biden till segern, även om det inte på något vis råder konsensus om detta inom partiet.

– Om detta val skulle omkullkastas av enstaka anklagelser från den förlorande sidan skulle vår demokrati hamna i en dödsspiral, sade McConnell, bara en stund före det att demonstranter stormade Kapitolium.