Påvens porriga klick skakar Vatikanen

Publicerad 2020-11-21

Modellens avklädda Instagram-bild har gillats av över 160 000 personer.

En av dem sticker ut lite extra: självaste påve Franciskus.

”En välsignelse”, enligt modellen Garibotto.

Påve Franciskus.

Natalia Garibotto, 27, är en brasiliansk modell som på Instagram-kontot Nataagataa publicerar avklädda bilder på sig själv för sina 2,4 miljoner följare. Att en av hennes fans skulle visa sig vara självaste påven har nu satt Vatikanen i gungning.

Det var den 13 november som Garibottos bild, föreställande henne själv svankandes i strumpebandshållare och skoluniform med texten ”Jag kan lära dig ett och annat”, fick en gilla-markering av kontot Franciskus – den 83-åriga påvens officiella Instagramkonto.

Glädjande för Natalia Garibotto, som på Twitter skriver att hon nu ”fått påvens officiella välsignelse”.

”Jag kommer åtminstone att komma till himlen”, twittrar modellen vidare.

Mindre glad är Vatikanen.

Vill ha förklaring

Gilla-markeringen togs bort från påvens konto när Vatikanen nåddes av pressens frågor. Nu startar man en internutredning för att ta reda på vad som orsakat den något överraskande hyllningen.

Vem som driver påvens konto, som har över 7,4 miljoner följare, är inte allmänt känt. Men enligt The Catholic News Agency rör det sig om flera personer.

– Vi har vänt oss till Instagram för en förklaring, säger en talesperson för Vatikanen till The Guardian.

”Påven är inte Donald Trump”

Robert Mickens, redaktör för den katolska nyhetstidningen La Croix, säger till The Guardian att han håller det för osannolikt att det är påven själv i egen hög person som gillat bilden.

– Påven är inte som Donald Trump, han sitter inte och använder sin telefon eller dator hela dagarna för att twittra. Han godkänner tweets men inte gilla-markeringar. Vid mycket sällsynta tillfällen har han sagt att han vill twittra något på grund av en nödsituation eller liknande. Så han har inte något att göra med detta, det är kommunikationsavdelningen. Men hur detta har kunnat hända... vem vet?

Bilden som fick ett hjärta av påven.
Jackpott på 10 miljoner – här är expertens bästa
drag