Valexperten: Ingen grund bakom Trumps anklagelser om fusk

Publicerad:

NYHETER

President Donald Trump anklagar Demokraterna för att fuska och försöka ”stjäla valet”.

Ett påstående utan grund, säger Ian Higham, expert på det amerikanska valsystemet.

– Jag har inte sett någonting som tyder på att det förekommit valfusk, säger han.

”De jobbar hårt för att få försprånget på 500 000 försvinna i Pennsylvania

”De hittar Biden-röster lite överallt – i Pennsylvania, Wisconsin och Michigan. Så dåligt för vårt land!”

”Hur kommer det sig att varje gång brevröster räknas så är de förödande i procent och har destruktiva krafter?”

Presidenten har under dagen twittrat ut flera anklagelser om att valfusk ligger bakom de nagelbitande jämna resultaten mellan honom och presidentkandidaten Joe Biden. Men det är långt från första gången Donald Trump väcker frågan om valfusk.

Förbereder för domstolen

– 2016 sa han att elva miljoner illegala migranter röstat, men det fanns inga bevis för det då och det finns inga bevis för det nu, säger Ian Higham, doktorand på Stockholms universitet som är expert på det amerikanska valsystemet.

Ian Highman i Aftonbladets studio.
Foto: AFTONBLADET
Ian Highman i Aftonbladets studio.

Under hela kampanjrörelsen har Trump väckt misstro mot främst brevrösterna, som ökat i omfattning i år på grund av coronapandemin.

– Förmodligen så förbereder han för att ta frågan till Högsta domstolen om han förlorar. Men det brukar krävas mer bevis än att en person säger att det förekommit valfusk. Och jag har inte sett någonting som tyder på det, säger Ian Higham.

Finns ingen grund

Trumps kampanjstab har nu lämnat in en stämningsansökan som kräver att man slutar räkna rösterna i Michigan eftersom de inte anser sig ha fått tillräcklig insyn i hur räknandet går till.

Foto: Evan Vucci / TT
President Donald Trump.

Många Trump-anhängare hävdar att skiftet i delstaten, där drygt 100 000 röster på Biden plötsligt registrerades tyder på valfusk. Vad kan det bero på?

– Kommuner brukar rapportera in alla röster samtidigt, men jag kan inte säga säkert att det är vad som hänt här, säger Ian Higham.

Finns det någon grund i presidentens anklagelser?

– Nej. Men som sagt, han har hittat på fuskanklagelser tidigare och har sagt att det här skulle hända under hela kampanjen, utan att lägga fram några som helst bevis för det. Så det är inte ett dugg förvånande.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE