Vildsvin kan ha smittat tamgris med salmonella

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2020-10-28

Två skånska vildsvin har visat sig vara smittade av en allvarlig och ovanlig form av salmonella. Arkivbild.

En allvarlig form av salmonella har hittats i skånska vildsvin. Kanske kan det förklara hur samma salmonellatyp kunnat sprida sig till en skånsk grisgård. LRF kräver bättre kontroll på vildsvinen.

– Det är en mycket större smittrisk när vi har en stor vildsvinsstam, säger Anna Forslid, veterinär hos Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Salmonellafyndet har gjorts i två vildsvin i Hässleholmstrakten i norra Skåne. Hur utbredd smittan är bland vildsvin är oklart och den eventuella kopplingen mellan vildsvin och de smittade skånska tamgrisarna är inte fastställd.

"Vi arbetar med flera spår. En teori har varit att vildsvin kan ha spelat en roll i smittspridningen, vilket de här senaste fynden kan indikera", säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog, enligt ett pressmeddelande .

Allvarliga hälsostörningar

Det handlar om Salmonella choleraesuis, en salmonellavariant som inte funnits inom svensk grisuppfödning på mer än 40 år. Den kan orsaka allvarliga hälsostörningar hos gris, men att människor drabbas av just denna salmonellatyp är mycket ovanligt.

– Det är en tråkig nyhet att den här allvarliga typen av salmonella nu finns bland vildsvin. Det är väldigt svårt att skapa kontroll över den situationen och en väldigt stor risk att den salmonellan sprids vidare, bland annat till tama grisar, säger LRF:s vice ordförande Åsa Odell, som själv är grisbonde.

Att smittan fanns bland tamgris i Skåne konstaterades den 15 september. Senare upptäcktes att smittan därifrån spridits vidare till en annan gård, som ursprungsgården levererat djur till.

Kontroll över utfodring

Nu måste smittoläget i vildsvinsstammen undersökas vidare, anser LRF, som också kräver att myndigheterna tar kontrollen över utfodringen av vildsvin.

I dag finns ungefär 300 000 vildsvin i Sverige. När de samlas kring utfodringsplatserna ökar risken för smittspridning mellan dem. I takt med att de blir fler kommer de allt oftare nära grisgårdar och risken för överföring av smitta till tamgris ökar, varnar LRF.

En möjlig smittväg kan vara att halm som tagits in till tamgrisar har blivit förorenad av bajs från salmonellasmittade vildsvin, enligt Anna Forslid.

– Våra grisgårdar har en jättebra nivå på biosäkerheten, men ska de börja hägna in alla åkrar? Det funkar ju inte, säger hon.