Erna Solberg

Erna Solberg bröt mot egna reglerna: Ledsen

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Norges statsminister Erna Solberg har brutit mot sina egna coronarestriktioner.

Under vinterlovet åkte hon med familjen till skidorten Geilo där de umgicks i större sällskap än vad som är tillåtet.

– Jag hade inte tillräcklig koll på reglerna, säger hon till NRK.

Under den norska motsvarigheten till sportlov i februari reste familjen Solberg till skidorten Geilo. Erna Solberg, som nyligen fyllt 60 år, firade sin födelsedag under lovet. Där hade Erna och hennes två systrar, tillsammans med sina familjer bokat bord för att äta på restaurang.

– Jag som varje dag står och berättar för det norska folket om infektionskontroll borde kunna reglerna bättre. Men sanningen är att jag inte kontrollerat reglerna tillräckligt väl och därmed inte insett att när en familj går ut tillsammans, och det är fler än tio i sällskapet, så är det faktiskt ett evenemang, säger hon till NRK.

Erna Solberg, Norges statsminister.

Erna Solberg var själv inte med under middagen på restaurangen, hon hade fått problem med sina ögon och missade middagen som hennes familj och släkt, sammanlagt 13 personer, gick på tillsammans.

Det var inte förrän norska radiobolaget NRK konfronterade statsministern som Erna Solberg insett sina misstag.

– I efterhand, efter att NRK ställde frågan om detta inte räknades som ett evenemang som vi insåg att det stred mot reglerna. Jag vill be om ursäkt för det, säger Erna Solberg nu.

Pandemilab på Ullevål sjukhus i Oslo.

Ännu större sällskap dagen innan

Inte nog med det. Dagen innan det stora sällskapet samlats för restaurangbesöket hade familjerna också träffats i lägenheten som Erna och hennes syster hyrde, tillsammans med sina familjer. Med Erna själv inräknad den här gången var de sammanlagt 14 personer i en och samma lägenhet som åt sushi tillsammans.

– Där bryter vi antagligen mot de regler som vi rekommenderar folk att följa, säger hon till NRK.

Både ”statsministern Erna” och privatpersonen borde ha hanterat situationen annorlunda, säger hon. Statsministern ber om ursäkt och hävdar att hon inte förstod att hennes familjs agerande bröt mot landets coronaregler.

– Det är fyra personer för många. Vi borde inte ha gjort så och jag borde ha hindrat det. Det gjorde jag inte och kan bara säga förlåt.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Erna Solberg bröt mot egna reglerna: Ledsen

ÄMNEN I ARTIKELN

Erna Solberg

Coronaviruset

Norsk politik

Norge