Romansbedrägerierna har ökat med 30 procent

Fredrik Lilja/TT

Publicerad 2021-04-03

Att träffa kärleken via nätet har blivit allt vanligare. Men nu varnar Stöldskyddsföreningen för romansbedrägerier. Arkivbild.

Ett brustet hjärta och 350 000 kronor fattigare. Det är ett vanligt slut för den som drabbas av romansbedrägeri – ett brott som enligt Stöldskyddsföreningen ökade med 30 procent under årets första kvartal jämfört med samma period 2020.

Dejtingsajter på nätet har blivit allt populärare för människor som söker närhet och kärlek, särskilt nu under coronapandemin, enligt Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott vid Stöldskyddsföreningen.

Men han vill varna för att det allt oftare dyker upp internationella bedragare på sociala medier och på dejtingsajter som är ute efter pengar i stället för kärlek.

Har ofta statusyrken

Enligt Stöldskyddsföreningen polisanmäldes 280 romansbedrägerier under det första kvartalet i år, vilket är en ökning med cirka 30 procent jämfört med samma period i fjol. Snittkostnaden för ett romansbedrägeri är 350 000 kronor och 74 procent av de som anmäler romansbedrägerier är kvinnor, enligt Stöldskyddsföreningen.

– Oftast är det på sociala medier som man får kontakt med bedragaren. Han säger sig ofta ha ett statusyrke. Det kan vara en amerikansk officer som är stationerad utomlands, en brandman, en pilot eller någonting sådant. Och den ensamma kvinnan, eller mannen, på andra sidan blir förtjust och sedan börjar bedragaren bearbeta offret genom att skapa ett intimt förhållande via nätet, säger Paul Pintér till TT.

Han berättar att bedrägeriet kan ta allt från ett par månader till ett par år.

– De bearbetar offren oerhört mycket. Man skapar en riktig relation och alla som har fått vänner via internet vet ju hur det kan ske. Men i slutändan är det pengar som det kommer att bes om och det är en väldigt tydlig signal om att det är något som inte stämmer. Du får ett löfte om att pengarna ska betalas tillbaka, men det kommer aldrig att ske, säger Pintér.

De lurade skäms

Hans tips är att själv ägna sig åt lite detektivarbete om man är osäker på vem man egentligen har kontakt med på sociala medier.

– Genom att exempelvis söka på bild och namn kan du se om bilderna kommer från andra profiler eller om de tidigare är publicerade på andra hemsidor.

Paul Pintér tror att mörkertalet av romansbedrägerier är stort eftersom många lurade skäms och inte polisanmäler – trots att brottet kan få stora ekonomiska och känslomässiga konsekvenser för den som drabbas.

– Men jag tycker inte att man ska skämmas. Social manipulation är ett sådant kraftigt medel, säger han.