Maskeradligans ledare gripen med förfalskat polisleg

Mats Rihmdal fast med falskt polisleg

Uppdaterad 2020-10-21 | Publicerad 2020-10-19

Maskeradigans tidigare ledare Mats Rimdahl, 64, har gripits misstänkt för förberedelse till rån och grovt vapenbrott.

Under 80- och 90-talet genomförde han och ligan en rad rån utklädda till poliser.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har han nu gripits med en förfalskad polislegitimation.

Maskeradligan är en rånarliga som gjorde flerar rån under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Namnet kommer av att de utförde rånen utklädda till olika yrkesgrupper, oftast poliser.  Mats Rimdahl i mitten under en rättegång i Stockholms tingsrätt.

Mats Rimdahl, 64, en gång ledare för den så kallade Maskeradligan, har gripits misstänkt för förberedelse till rån och grovt vapenbrott.

Enligt uppgifter till Aftonbladet greps Rimdahl, som numera kallar sig för Matthew Eriksson, tillsammans med två andra personer i området kring Krylbo och Avesta. De stoppades i en bil vilket senare ledde till husrannsakan. Där hittades batong, elchockvapen och rånarluvor.

Rimdahl ska ha förfalskat id-handlingar och har nu anhållits av åklagare i Borlänge. Enligt Aftonbladets uppgifter var id-handlingen en falsk polislegitimation.

Polisen förtegen

Polisen är förtegen kring ärendet.

– Jag kan inte kommentera det, säger Diana Qudhaib, presstalesperson på polisen region Bergslagen.

Varför inte?

– Jag kan inte kommentera. Jag kan inte säga mer än så, säger hon.

Under 80-talet och 90-talet genomförde Maskeradligan flera rån utklädda till poliser. Rimdahl dömdes till fängelse för sju rån. Han frigavs 1996.

Gripits utklädd till polis flera gånger

Han har efter det varit inblandad i en rad brott. Bland annat dömdes Rimdahl till flera års fängelse efter att ha varit inblandad i en narkotikahärva 2013. Han greps i Helsingborg, även den gången förklädd till polis i en bil utrustad med blåljus och tre antenner för att se ut som en civil polisbil. Även den gången hade Rimdahl förfalskat en polislegitimation med en bild på sig själv, men med ett samma namn som en kommissarie på dåvarande Rikspolisstyrelsen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Mats Rimdahl.

Följ ämnen i artikeln