Långtidssjuka med covid tvingas söka jobb

Försäkringskassan: ”Finns inga undantag i lagstiftningen”

Publicerad 2020-10-14

Flera hundra långtidssjuka i covid-19 riskerar att utförsäkras inom kort.

En som redan drabbats är Charlotte Kerben, 48, som flera månader efter hon blev sjuk fortfarande har flera symtom.

– Jag väntar varje dag på att reglerna ska ändras, säger hon.

Ett drygt halvår har gått sedan smittan på riktigt tog fart i Sverige. Många som smittades tidigt lider fortfarande av sviterna och nu närmar sig en stor grupp sjukskrivna människor de 180 dagar som gör att deras arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden.

Charlotte Kerben, 48, är bosatt i Almunge i Uppsala och jobbar på förskola. Hon började känna sig sjuk i början av mars, bland annat hade hon huvudvärk, feber, illamående och diarré.

Hon konstaterades ha covid-19 och sjukskrevs. I slutet av juni mådde hon bättre och kunde börja jobba igen.

– Det gick jättebra när jag jobbade, men efter två veckor vakande jag och alla symtom var tillbaka. Det var fruktansvärd huvudvärk, illamående, diarré och ont i kroppen. Sedan dess har det hållit på, säger Charlotte Kerben.

I dag beskriver hon läget som att hon är trött, har ont i bröstet och förhöjd kroppstemperatur. I början av september hade de 180 dagarna gått och hon blev utförsäkrad.

− Först blev jag jätterädd och visste inte vad jag skulle göra, säger hon.

Vill se lagändring

Charlotte Kerben tycker att de styrande politikerna ska införa ett undantag i lagen för de covid-drabbade.

– Jag tycker att de borde agera, det har varit mycket i massmedia att vi långtidssjukskrivna finns. Jag tycker att de borde kunna fixa till det här, säger hon.

Hon är orolig för framtiden, men hoppas att det ska lösa sig på något sätt.

– Nu har jag fått nys om att man kan anmäla sig tjänstledig för ohälsa och anmäla sig som arbetslös hos a-kassan och stämpla. Jag har varit i kontakt med facket och a-kassan och ansökt, men det är inte beviljat ännu, säger Charlotte Kerben.

Cecilia Udin vid Försäkringskassan tycker att information från vården saknas för att kunna hjälpa de drabbade.

Många riskerar nu att hamna i samma situation som Charlotte Kerben.

– Vi ser att det finns en grupp på 500-600 per månad som kan hamna i situationen, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Hon tycker att information från vården saknas för att kunna hjälpa de drabbade.

– Det behövs mer kunskap och forskning för att kunna ge bra vård och rehabinsatser för att den försäkrade ska komma tillbaka så fort som möjligt. Det behövs även stöd för läkare för att de ska veta hur lång tid man ska sjukskriva en person som berörs, säger Cecilia Udin.

Försäkringskassan ser allvarligt på läget och anser att covid-drabbade hamnar i en väldigt speciell sits.

– Det finns inga undantag i lagstiftningen som skulle kunna undanta den här gruppen från prövning, så som lagen är utformad i dag. Det skulle i så fall krävas en lagändring. Vi har återkommande kontakt med Socialdepartementet i många covid- frågor, säger hon.

 

Detta gäller efter 180 dagar:

”Efter 180 dagar har medarbetaren bara rätt till sjukpenning i den omfattning som hen inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden. Därför utreder Försäkringskassan före dag 181 om medarbetaren klarar av ett annat arbete utanför din verksamhet. Om vår utredning visar att medarbetaren kan klara ett annat arbete, upphör alltså rätten till sjukpenning efter 180 dagar.”

Källa: Försäkringskassan

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen