Reaktionerna efter KD-topparnas festkväll: Inte gott omdöme

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Festskandalerna har avlöst varandra för KD-ledaren Ebba Busch – och nu även partikamraten Ella Bohlin, som ansvarar för vården i Region Stockholm.

Socialministern säger att Ebba Busch borde tänka sig för noga.

– Jag tycker inte det är gott omdöme med vare sig trånga hemmafester eller blöta utekvällar, säger Lena Hallengren.

Ebba Busch slog tidigare i veckan ifrån sig anklagelser om en middagsbjudning där hon låtit Säpo skjutsa hem influencervännen Margaux Dietz.

Men bilder från en annan fest, den 27 september, visar att KD-topparna Ebba Busch och Ella Bohlin inte hållit den sociala distans som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Bägge politikerna har sagt att de ”såhär i efterhand kanske borde ha avstått” att gå på festen.

”Bra att hon ångrar sig”

Nu reagerar flera på nyheten om den blöta kvällen.

Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) säger att det är viktigt att politiker i en ställning som innebär att människor lyssnar på dem, också visar på gott omdöme när det gäller risk för smittspridning.

– Det klart att även Ebba Busch måste tänka sig väldigt noga för och visa på ett gott omdöme. Och jag tycker inte att det är gott omdöme med vare sig trånga hemmafester eller blöta utekvällar. Jag förstår att hon också har uttryckt en viss ånger över detta och det tycker jag passar sig, säger Lena Hallengren.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur agerar du själv när det gäller fester och middagar, i detta läge?

– Det är väldigt lite av den varan, om ens något. Det är små sammanhang. Att ha sociala kontakter behöver vi alla men det gäller att hålla det i en liten krets, och tänka sig för, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Johan Carlson: Olämpligt att hoppa runt

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har läst nyheterna men vill inte kommentera Ebba Busch enskilda fall.

– Generellt tror jag att det är viktigt att alla människor förhåller sig till de här riktlinjerna på ett rimligt sätt och kanske särskilt personer som är förebilder. Såsom politiker, artister och idrottsmän.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men just nu ser Folkhälsomyndigheten en ökning av smittan, särskilt i storstadsregionerna. Som delvis spåras både till idrott och sociala sammankomster.

– Fester som innebär att man tränger ihop sig tätt och kramas och hoppar runt… tycker jag är olämpligt, säger Johan Carlson.

Läkaren: Har inte gjort sitt

Johan Styrud är ordförande för Stockholms läkarförening. Han blev förvånad när han såg bilderna, säger han.

– Som politiker måste du vara en förebild och det har man brustit i här. Man måste hålla distans, det är jätteviktigt och gäller hela tiden. Här var man väldigt många som stod tätt intill varandra och kramade varandra.

Det hade gått att hålla en middagsbjudning med distans mellan deltagarna och utan onödig närkontakt, så som restauranger bedrivit sin verksamhet under pandemin. Men så var det inte i det här fallet, enligt Johan Styrud.

– Nu stiger smittan i Stockholm och det gäller att alla gör sitt för att hålla nere talen. Från det jag sett på bilderna ser det inte ut som de har gjort det.

Publicerad:

LÄS VIDARE