S rasar efter regiontopparnas vädjan: ”Bekymrad och förbannad”

Publicerad 2023-05-29

Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren kräver att regeringen ger besked om tillskott till regionerna.

Kravet kommer efter att sex regiontoppar i södra Sverige gått ihop över partigränserna och vädjat till finansminister Elisabeth Svantesson (M) om hjälp för att undvika en vårdkris.

– Jag är bekymrad och förbannad för att regeringen inte tar detta på allvar, säger Lena Hallengren.

Sveriges kommuner och regioner har en tuff tid framför sig. Den bromsade ekonomin och den höga inflationen gör att stora underskott i välfärden är att vänta.

Aftonbladet har tidigare kunnat rapportera om de sex regiontoppar i Socialdemokraterna och Moderaterna som gått samman för att försöka förmå finansminister Elisabeth Svantesson att skjuta till pengar för att undgå en vårdkris.

I ett gemensamt brev vädjar regiontopparna om besked om tillskott för både 2023 och 2024, annars kan nedskärningar vänta. Det skulle sannolikt innebära att patienter drabbas.

Nu rasar Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen tillika före detta socialminister, över vad hon uppfattar som regeringens och Sverigedemokraternas passivitet.

– Det är uppenbart att regeringen och Sverigedemokraterna underskattar den kris som sjukvården står inför. Sjukvården har redan enorma utmaningar efter pandemin, att dessutom då gå igenom någon slags stålbad i detta, med neddragningar, ger sämre vård och längre köer. Det finns inget tvivel om att det krävs resurstillskott, säger hon.

”Bekymrad och förbannad”

I sin skuggbudget la S totalt 20 miljarder kronor på tillskott till regioner och kommuner i höstas. Regeringen och Sverigedemokraterna kom å sin sida överens om tillskott på 12 miljarder kronor för 2023.

Lena Hallengren anser att det är bra att regiontopparna gått samman över partigränserna eftersom det enligt gruppledaren visar att regeringen måste ta varningarna på allvar.

– Jag är bekymrad och förbannad för att regeringen inte tar detta på allvar, säger Lena Hallengren.

S-gruppledaren Lena Hallengren.

Inte beredd att tvinga fram extraändringsbudget

Finansminister Elisabeth Svantesson har meddelat att hon följer utvecklingen noga och att en ny bedömning kommer till hösten i samband med att nästa statsbudget, den för 2024, ska förhandlas och läggas fram. Men det kommer inte att hålla, anser Lena Hallengren. Hon, liksom regiontopparna som skrivit brevet till finansministern, kräver tidigare besked.

– Regeringen och Sverigedemokraterna tror att de kan ta sommaren på sig och ge besked i samband med budgetpropositionen. Det visar att man aldrig skött en region och varit ansvarig för personal som måste sluta, säger Lena Hallengren.

– Jag litar inte på att de prioriterar välfärden, så prioriterar inte högern. De har remitterat skattesänkningar, säger hon vidare.

Är ni beredda att gå fram med initiativ i riksdagen för att få till en extraändringsbudget innan hösten, för att tvinga fram mer pengar till vården?

– Nej, det är inte mitt besked. Det handlar inte om att det ska läggas en extraändringsbudget. Det handlar om att ge besked till regionerna. Jag noterar att de behöver pengar även i år, men det är inget besked jag kan ge nu.