Detta har hänt: Våldet i jul och nyår

Uppdaterad 2023-01-05 | Publicerad 2023-01-02

En rad våldsdåd har inträffat i Stockholm under jul- och nyårshelgen.

Händelserna kopplas till huvudstadens gängmiljö, och tros bland annat hänga samman med mordet på rapparen Einár under 2021.

Detta har hänt de senaste dagarna.

Stockholm har under jul- och nyårshelgen kantats av en rad våldsdåd. Året avslutades på nyårsafton med den 63:e dödsskjutningen som inträffar under 2022.

De senaste dagarna har totalt tre dödskjutningar, sex explosioner och fyra skottlossningar inträffat.

Platserna för de våldsdåd som skett mellan jul och nyår. Med finns också de två händelserna från natten den 2 januari.

Flertalet av händelserna kopplas till konflikter mellan olika kriminella nätverk i Stockholmsområdet, och delar av konflikterna tros vara en hämndaktion för mordet på 19-årige rapparen Nils ”Einár” Grönberg i oktober 2021.

Enligt polisen pågår just nu flera konflikter i huvudstadens södra delar och man utreder nu om det finns ett samband mellan den senaste tidens våldsutveckling.

Här är den senaste tidens händelseutveckling:

Einármordet kan bli ouppklarat

25 december

På juldagen skjuts en man i 30-årsåldern till döds i Rinkeby i västra Stockholm. Den dödade mannen tillhörde det kriminella nätverket Dödspatrullen och var tidigare dömd för flera grova brott, enligt uppgifter till Aftonbladet. Mannen var även skäligen misstänkt för att ha lurat Einár till platsen där han sköts ihjäl.

Vid en husrannsakan hos den mördade mannen fann polisen även hundratusentals kronor och guldvaror för miljonbelopp, enligt Aftonbladets uppgifter.

Det finns enligt uppgifter även en oro inom polisen över att mordet på Einár nu inte kommer att klaras upp då mannen i 30-årsåldern tros ha suttit på viktig information.

Polis i arbete på den parkering i Rinkeby där mannen sköts på juldagsmorgonen.

27 december

En explosion inträffar i en trappuppgång i Enskededalen i södra Stockholm. Ingen person kom till skada, men polisen misstänker att sprängningen har koppling till dödskjutningen i Rinkeby två dagar innan. Måltavlan tros vara en boende på adressen, som enligt uppgifter till Aftonbladet befinner sig utomlands. Personen ska tillhöra ett kriminellt nätverk och rört sig i samma kretsar som mannen som sköts ihjäl på juldagen. Båda två ska bland annat ha förekommit i utredningen kring Einármordet.

Polisen på plats vid Enskededalen.

28 december

Polisen får in ett larm om skottlossning mot en lägenhetsdörr i ett flerbostadshus Gubbängen i södra Stockholm. Ingen person kunde gripas för händelsen men strax efter inträffar en ny skjutning mot en annan lägenhetsdörr på samma gata i området.

Två personer grips för händelsen – en 15-åring pojke och en 14-åring. Den förstnämnda anhålls och häktas senare misstänkt för mordförsök, medan den andre försätts på fri fot. Totalt avlossades 25 skott mot flerfamiljshuset, och polisen arbetar utifrån teorin att gärningspersonerna ska ha skjutit mot fel dörr, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Utöver felskjutningen kopplas händelsen även till en explosion i en portuppgång i Farsta i södra Stockholm som inträffade bara åtta minuter senare. En person som har kopplingar till gängmiljö har tidigare varit skriven på adressen, enligt SVT Nyheter.

Känd rappare greps och släpptes

31 december

En kraftig explosion inträffar i en portuppgång i Rågsved i södra Stockholm natten mot nyårsafton. Ingen person kom till skada, men en man som är skriven på adressen kopplas till våldsspiralen efter mordet på Einár. Polisen misstänker att dådet har kopplingar till tidigare mord och skjutningar under juldagarna.

Senare samma dag, på nyårsaftons kväll, skjuts en man i 20-årsåldern ihjäl och flera skadas i en skjutning utanför McDonald’s i Vällingby centrum i nordvästra Stockholm.

2 januari

Natten till måndag inträffar en kraftig explosion i en port i Grimsta i västra Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att dådet är en hämnd för den skjutning som ägde rum i Vällingby på nyårsafton där en man dog och två skadades. Polisen arbetar nu utifrån teorin att sprängningen är riktad mot en känd rappare med koppling till adressen, enligt uppgift. Fyra personer anhölls misstänkta för olika brott i samband med sprängningen. En av dessa är en annan känd rappare, enligt uppgift. Men dagarna därpå släpptes alla och misstankarna har avskrivits.

Drygt en timme efter explosionen i Grimsta sker ytterligare en ny detonation i en port i Bagarmossen i södra Stockholm.

Man skjuts ihjäl på pendeltågsstation

4 januari

Under eftermiddagen inträffar en skottlossning vid Jordbro pendeltågsstation, mitt i rusningstrafiken. Två män skjuts och en av dem dör av sina skador. Den andra, en man i 35- 40-årsåldern, träffats enligt uppgifter av skott i benet och magen.

Enligt Aftonbladets uppgifter var det en man i 25-årsåldern som sköts ihjäl. Mannen hade släppts ut ur fängelset för bara några månader sedan. Han hade dömts till åtta års fängelse för mordförsök och narkotikabrott.

Ingen person är ännu gripen.

5 januari

På morgonen inträffar en sprängning i en port i Farsta i södra Stockholm. Polisen konstaterar snabbt att en sprängladdning hade detonerat i trapphuset och orsakat splitterskador.

För bara ett drygt år sedan sköts en man i 40-årsåldern ihjäl och en tonåring skadades allvarligt i en skjutning på samma adress.