Förundersökning mot toppadvokaten Gabriel Barsoum efter Aftonbladets granskning

Publicerad 2022-09-23

Toppadvokaten Gabriel Barsoum var en av de offentliga försvarare som drog in mest pengar förra året – men Aftonbladets avslöjande visade hur han vid upprepade tillfällen lämnat felaktiga uppgifter till domstolarna och fått ut för mycket pengar.

Nu har Barsoum polisanmälts och en förundersökning gällande misstänkt bedrägeri ska ha inletts.

”Jag tillbakavisar varje påstående om att jag till någon del agerat brottsligt”, skriver Gabriel Barsoum till Aftonbladet.

Advokaten Gabriel Barsoum fakturerade domstolarna över nio miljoner kronor som offentlig försvarare förra året. 

Det var fjärde mest i landet.

Aftonbladets granskning Advokaterna har avslöjat hur Barsoum vid en mängd tillfällen lämnat felaktiga uppgifter till domstolarna – och krävt ersättningar som han inte hade rätt till. Det handlade bland annat om att Barsoum krävt ersättning för fler häktesbesök än han enligt häktets loggar gjort samt att han tagit betalt för samma tidsspillan flera gånger om.

Efter att granskningen publicerades ska Barsoum ha polisanmälts för misstänkt bedrägeri. Aftonbladet har begärt att ta del av polisanmälan mot Barsoum – men fått avslag med hänvisning till förundersökningssekretess.

En åklagare har utsetts i ärendet.

Åklagaren bekräftar att det pågår en förundersökning avseende misstänkt bedrägeri men uppger att ingen person ännu är delgiven misstanke.

”I övrigt har jag för närvarande inget ytterligare att tillägga”, skriver åklagare Petra Hallin.

Advokaten Gabriel Barsoum fakturerade domstolarna över nio miljoner kronor som offentlig försvarare förra året.

När Aftonbladet ber advokat Gabriel Barsoum om en kommentar skriver han:

“Inget som kommit till min kännedom. Jag tillbakavisar varje påstående om att jag till någon del agerat brottsligt”.

Misstanke om grovt penningtvättsbrott

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur den numera uteslutna advokat Neo Barstedt, bror till Gabriel Barsoum, har lurat domstolarna på pengar. 

Barstedt var i fjol den offentlige försvarare som fakturerade tredje mest i Sverige: närmare 9,8 miljoner kronor.

Granskningen ledde till att en förundersökning om misstänkt bedrägeri mot Barstedt inleddes. Enligt åklagare Carl-Henrik Andersson gäller brottsmisstankarna i nuläget misstänkt bedrägeri i två fall, grovt penningtvättsbrott samt urkundsförfalskning.

– Förundersökningen pågår fortfarande, säger Andersson.

Neo Barstedt skriver i ett sms:

”Det är inget som jag känner till och jag har inget att kommentera förutom att jag förnekar bestämt dem anklagelser som riktas mot mig.”

Gabriel Barsoum (till höger) med sin bror Neo Barstedt.

”Det behövs en bättre kontroll”

Aftonbladets granskning har väckt starka reaktioner i rättsväsendet. I samband med en av de tidigare publiceringarna sa domaren Peter Islander att det nuvarande systemet med kostnadsräkningar behöver förändras. 

– Den här frågan har varit uppe under flera års tid. Varför behöver advokater inte redovisa mer utförligt? Svaret kan vara att om man har en advokattitel så förutsätts man följa de etiska reglerna. Det gör att utrymmet för den som ändå vill fuska blir större. Det behövs en bättre kontroll, men då är det möjligt att det krävs lagändringar.

Stora brister i kontrollsystemet

Också Thomas Rolén, generaldirektör på Domstolsverket, menar att det måste till förändringar. I våras lämnade Domstolsverket över en rapport till regeringen med flera olika förslag för att skärpa kontrollen. 

– Det här är inte acceptabelt helt enkelt. Kontrollen av advokaternas räkningar kan förbättras, för vi har inte full kontroll. Därmed inte sagt att det ständigt begås oegentligheter, har Rolén tidigare sagt till Aftonbladet.

Under förra året kostade rättsliga biträden, såsom advokater, skattebetalarna 3,7 miljarder kronor. I sin granskningsrapport från förra året visade Riksrevisionen på stora brister i kontrollsystemet av pengaflödet. Per Dackenberg, som ledde Riksrevisionens granskning, har tidigare sagt:

– Det här är ett stort problem. Vi kan konstatera att tingsrätterna inte utövar en betryggande kontroll av de här ersättningarna. Det saknas i stort sett riktlinjer för hur en advokats arbetsinsatser ska bedömas. Vi anser att man behöver se över det. Det här är ett system som är 50 år gammalt.

ANNONS