Tove 21, försvunnen – två kvinnor häktade

Publicerad 2022-10-20

Tove, 21, är försvunnen efter en utekväll i lördags.

Två unga kvinnor misstänks för brott i samband med försvinnandet.

Båda har häktats på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Efter fyra dagars intensivt sökande är 21-åriga Tove fortfarande försvunnen.

Den unga kvinnan kom aldrig hem efter sin utekväll i Vetlanda i lördags och anmäldes försvunnen av sin familj på söndagen.

Två unga kvinnor har suttit anhållna skäligen misstänkta för människorov i samband med hennes försvinnande. Båda kvinnorna häktades vid Eksjö tingsrätt under torsdagen. De häktas på sannolika skäl med restriktioner. Enligt kammaråklagare Adam Rullman finns det risk att de undanröjer bevis eller försvårar utredningen på andra sätt.

De får inte ta emot besök, ha kontakt med andra genom elektronisk kommunikation eller skicka eller ta emot försändelser.

De får inte heller vistas med andra häktade eller ta del av nyhetsrapportering online.

Nekar till brott

Enligt åklagaren Adam Rullman är utredningen inne i ett mycket känsligt skede.

– Några närmare kommentarer kan därför inte lämnas eftersom det riskerar att påverka utredningen negativt. Sökandet efter den försvunna kvinnan fortsätter och tips i samband med det kan lämnas till polisen, säger han i ett pressmeddelande.

En av kvinnorna såg nervös ut när hon kom in i rättssalen och hon snyftade till några gånger. När beskedet om häktningen kom var kvinnan tyst och sammanbiten.

Båda kvinnorna fortsätter neka till brott, trots att misstankarna mot dem skärpts.

– Min klient förnekar, det är det enda jag kan säga, säger advokat Maria Birkhammar som försvarar en av de misstänkta kvinnorna.

”Världens snällaste tjej”

Den 21-åriga kvinnan försvann efter en utekväll i centrala Vetlanda i lördags. Ett av stoppen under kvällen var restaurang Nöjet i centrala Vetlanda. Där ska hon och även de två unga kvinnorna som nu misstänks för hennes försvinnande ha setts strax innan hon försvann.

De två kvinnorna anhölls i måndags och ska vara bekanta till Tove sedan tidigare. Båda är hemmahörande i Vetlanda och är tidigare ostraffade.

En 21-årig man som känner Tove och en av kvinnorna som misstänks för hennes försvinnande säger att han är omskakad över att läsa om det som hänt.

– För mig är det här helt ofattbart! Det går inte att föreställa sig att något hemskt skulle ha drabbat Tove. Hon är världens snällaste tjej och har aldrig gjort någon något ont, säger han till Aftonbladet.

– Just nu hoppas jag att Tove ska hittas vid liv och vara välbehållen.

Sökinsatsen under onsdagen.

Linköpings universitet har aktiverat krisstöd

Tove, 21, studerar till läkare på Linköpings universitet. Hon har läst en termin på utbildningen men har studieuppehåll under höstterminen, enligt Anna-Karin Thorstensson, enhetschef på kommunikations- och marknadsavdelningen.

När universitetet fick reda på att det var Tove som var försvunnen aktiverade de sitt krisstöd i går via studenthälsan.

– Om det är någon student som är i behov av stöttning erbjuder vi hjälp hos kuratorn, säger hon till Aftonbladet.

Stort sökpådrag

Sökandet efter den unga kvinnan pågår fortfarandet med full styrka, enligt polisen. Under onsdagen sökte man i Vetlanda med helikopter utrustad med värmekamera. Bland annat över vattendrag och sjöar. Även drönare har använts i sökandet.

Räddningstjänsten har letat från båtar och har sökt under vattenytan med sonar.

Under torsdagen har också en helikopter satts in i sökandet.

Enligt Monica Bergström, polisens presstalesperson i region Öst, säger att man fortfarande har hopp om att hitta Tove vid liv.

– Vi utgår från att hon finns i området och att hon kan hittas vid liv helt enkelt.

Tingsrättsförhandlingarna i Eksjö tingsrätt.

ANNONS