Vittne från Lövgärdetskjutningen: ”Det var panik”

Uppdaterad 2017-05-12 | Publicerad 2017-05-11

Ett vittne till dödsskjutningen utanför skolan i Lövgärdet i Göteborg på onsdagsmorgonen berättar om paniken på plats.

– Vi skrek och vi väntade. Vi ringde och ringde. Det var panik.

En till synes vanlig morgon i Lövgärdet utanför Göteborg fick en dramatisk vändning för skolbarn och Angeredsbor.

Klockan 9.03 kom larmet till polisen: en person skjuten i Lövgärdet.

En lärare på Lövgärdesskolan hade, enligt vittnesuppgifter, jagats av två maskerade män. Flera skott avlossades och han faller ihop död i en bil.

– Det var så mycket människor. Folk sprang åt alla håll och det fanns skolbarn, säger ett vittne, en kvinna som var på väg till arbetet som vilken morgon som helst.

”Vi skrek och vi väntade”

Hon var på platsen strax före klockan 9 men kunde själv inte urskilja gärningsmännen. Vem som var vem, när alla sprang.

– Men jag hörde skotten och såg hur killen föll i hop i bilen, säger den förtvivlade kvinnan som nästan viskar fram sin historia från morgonen.

– Vi skrek och vi väntade. Vi ringde och ringde. Det var panik. Det kändes som en evighet. Var var polisen? Jag kan inte förstå. Det var en ordningsvakt, eller liknande, som gick fram till bilen. Jag gick aldrig fram. Jag såg att han var död.

Patrull på plats efter 13 minuter

Första polispatrullen kom till platsen efter drygt tio minuter – då konstaterades den skjutna personen avliden.

– Vi visste att en person var skjuten när vi åkte ut, men inte att han var avliden. Enligt händelserapporten så var första patrullen där 9.16, och i en sådan situation så kan det såklart kännas som väldigt länge när man står mitt i det, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen region Väst.

Tillsammans med polispatrull kom även ambulansen.

– Ambulansen åker inte fram själv i det området utan inväntar oss, säger Adlersson.

”Ett utsatt område”

För vittnet till är det inte första gången hon upplever skottlossningar i området.

– Jag har varit med innan, men det har aldrig tagit så här lång tid innan polisen har kommit. Det här är ett väldigt utsatt område, då borde polisen vara här. Kanske hade han kunnat gå att rädda eller polisen hade kunnat hinna i fatt gärningsmännen? De hade kunnat vinna tid.

Känner du dig mer orolig i dag i området än vad du gjorde i går?

– Ja, jag känner mig jätteorolig. Det känns inte bra alls att det inte finns poliser här.

Enligt polisen beror tiden mellan larm och att polisen är på plats, på var polispatrullerna befinner sig.

– Så är det tyvärr, händer det något på Hisingen eller i centrum så är vi där snabbt. Lövgärdet ligger en bit bort och det tar längre tid, beroende på var patrullerna befinner sig när larmet kommer, säger Peter Adlersson.

Enligt uppgifter till Expressen så gick en person fram till bilen där den skottskadade personen låg.

– Jag sprang fram till mannen i bilen som blev skjuten. Jag kände på hans puls, men det fanns ingen puls där, säger han till tidningen.

Polisen har ingen uppfattning om mannen dog direkt.

– Vi vet att det avlossats flera skott, men var skotten har träffat vet jag inte.

En person har förhörts

Polisen jagar tre misstänkta gärningsmän, två personer som ska ha jagat och skjutit mannen och en tredje som kört en blå mindre Renault.

Polisen har under dagen arbetat på plats och en teknisk undersökning av både bil och området där skjutningen skedde har gjorts. En person har tagits in på förhör, men är inte misstänkt för inblandning i händelsen och släpptes efter förhör. Även en bil i Lövgärdet har tagits i beslag.

– Vi har tagit en bil i beslag som är av intresse, men jag har ingen information just nu om den är kopplad till händelsen. Om det är den bil som de misstänkta gärningsmännen flydde i, kan jag alltså inte svara på, säger Peter Adlersson.

Skolan beslutade att inrymma elever och personal på onsdagsmorgonen, det vill säga inga släpptes ut och inga obehöriga kom in.

Under förmiddagen informerades också elever och personal om händelsen och samtalsstöd erbjöds.

– Vi har rutiner för att sköta svåra situationer på ett professionellt sätt. Men det är klart att det blir mer känsligt när det är en som jobbar på skolan som drabbats. Elever och personal känner honom och det blir andra typer av känslor, säger Ali Moeeni Taghavi (S), ordförande i stadsdelsnämnden, till Aftonbladet.