Mustafa, 18, kan utvisas vilken minut som helst

Uppdaterad 2016-12-13 | Publicerad 2016-12-12

Mustafa Nauibi, 18, förstår varför vissa ensamkommande tar sitt liv.

Sent på måndagskvällen skickades han till Afghanistan.

– Jag har ingen familj i Kabul. Jag riskerar att dö där, säger han till Aftonbladet från Migrationsverkets förvar i Märsta.

Tre ensamkommande har begått självmord under de senaste månaderna efter att ha fått avslag på sina ansökningar, vilket Aftonbladet berättade om i morse.

Mustafa Nauibi tycker inte att det är förvånande:

– Jag har träffat många ensamkommande som säger till mig ”om du som går i skolan, bor i en svensk familj och känner folk i Sverige, om du ska utvisas, vad ska då hända med oss”?

Aftonbladet pratar med honom på telefon. Mustafa Nauibi sitter på Migrationsverkets förvar i Märsta utanför Stockholm. Tillsammans med ett flertal andra kan han komma att utvisas till Afghanistan redan under måndagen.

”Som att det finns två parallella världar”

Utanför har aktivister haft ljusvaka natten till måndagen i hopp om att deportationerna ska ställas in. Människor har kommit från hela landet för att visa sitt stöd. Mustafas ”svenska mamma” Lena Malmlöf Hummerhielm är också på plats från Vänersborg.

Hon tycker att hela situationen är ”anmärkningsvärd”. För bara tolv dagar sedan röstade det afghanska parlamentet nej till återtagandeavtalet med Sverige. I torsdags kom besked från Migrationsverket om att det ska bli lättare för afghaner att stanna i Sverige.

Men trots allt detta kan det bli för sent för Mustafa, som hon beskriver som en ”toppenkille”.

– Det är som att det finns två parallella världar, säger Lena Malmlöf Hummerhielm.

Ett av skälen till att Migrationsverket nu är berett att låta fler stanna i Sverige är säkerhetsläget i Afghanistan. Talibanerna är på frammarsch. Samma talibaner som Mustafa Nauibi, som tillhör folkgrupen hazarerna och är shiamuslim, flydde från. Även terrorgrupper med band till IS har på senare tid utfört självmordsattentat mot just hazarerna, enligt Amnestypress.

Hoppas få stanna kvar

Så när personalen på Migrationsverkets förvar i Kållered väckte honom i fredags trodde han att de kom med ett glädjebesked:

Att han ska få stanna i Sverige.

– Istället fick jag åka till Märsta. Men jag hoppas fortfarande att de inte skickar iväg mig. Jag har inget liv i Afghanistan. Jag har ingen familj kvar. Alla är i Iran, säger han.

Han är född i byn Behsud i provinsen Maidan Wardak, 150 kilometer väst om huvudstaden Kabul. (”Tre-fyra timmars körning om det är bra väg”).

För tre år sedan åkte Mustafa till Sverige från Iran. Resan gick via Turkiet, Grekland och flera andra europeiska länder.

– Det var först när jag kom till Sverige och Lenas familj visade mig en karta som jag förstod var jag har varit. Jag hade ingen aning vilka länder jag passerade igenom.

”Det enda jag vill är att leva i frihet”

Han går på gymnasiet i Vänersborg. Han tränar brottning i Örgryte. (Klubbkompisarna har rakat av sig håret för att visa sitt stöd, vilket GP skrev om). Han kan obehindrat intervjuas av Aftonbladet på svenska.

– Det enda jag vill är att leva i frihet. I ett land som är säkert, säger Mustafa Nauibi.

Själv säger han att han fylla 19 om tre månader. Migrationsverket menar att han är två år äldre.

Han hade inga papper med sig när han kom till Sverige. Allt blev kvar hos hans familj när de kom i från varandra under flykten, berättar hans ”svenska mamma” Lena Malmlöf Hummerhielm.

Övertygad om att han är ett barn

Migrationsverket kom fram till att han snart är 21 äldre genom den omdiskuterade metoden med handröntgen.

– Jag har varit lärare, jag har nio barnbarn. Jag såg på hans sätt att prata, röra sig, hur han resonerade, att han var ett barn när jag träffade honom första gången, säger Lena Malmlöf Hummerhielm.

Själv hoppades Mustafa in i det sista att han inte skulle behöva gå ombord på planet till Kabul. Han överklagade beslutet med hänvisning till Migrationsverkets nya riktlinjer från i torsdags. Men den provins han kommer ifrån anses inte vara tillräckligt farlig, enligt verkets bedömning. Tillsammans med elva personer hämtades han med en buss och kördes till flygplatsen Arlanda på måndagskvällen.

– Jag har skaffat mig ett liv här. I Afganistan har jag ingenting, sade han några timmar tidigare.

ANNONS