Publicerad:
Uppdaterad:

Region Skåne öppnar för provtagning via 1177

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Eva Melander, smittskyddsläkare, och Karin Melander, HR-direktör, i Region Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eva Melander, smittskyddsläkare, och Karin Melander, HR-direktör, i Region Skåne.

Den som misstänker covid-19 ska kunna kontakta 1177 via vårdguidens e-tjänst och beställa en provtagning till sitt hem eller sin vårdcentral.

Så ser Region Skånes plan ut för att utöka antalet personer som testas för viruset.

– Samtidigt måste provtagningen göras ansvarsfullt, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Förra veckan ökade antalet provtagna bland personal inom äldreomsorgen i Skåne. Nu öppnar regionen för att testa fler privatpersoner för covid-19 – även de som inte behövt söka vård för sina symptom.

Ökad kapacitet

Det kan bli aktuellt att personer med symptom ska kunna kontakta 1177 via vårdguidens e-tjänst och beställa ett test för viruset till sitt hem eller sin vårdcentral.

– Det möjliggör en kraftigt ökad provtagningskapacitet i vårt system. Men vi måste provta där det gör skillnad, det måste ge ett mervärde och det får vi ta ansvar för, säger Eva Melander vid en pressträff på onsdagen.

Folkhälsomyndigheten har tidigare tagit initiativ till en liknande strategi, där vissa regioner i landet har kunnat beställa provtagningar till vård- och omsorgspersonal genom 1177.

Om och när Region Skåne ska kunna erbjuda samma möjlighet till allmänheten är ännu inte bestämt, men systemet är under uppbyggnad och regionen vill vara "så snabbfotad som möjligt", enligt Eva Melander.

– Vi ser en vinst med 1177 för att man breddar och säkrar provtagningar långsiktigt, säger hon.

"Allt kan raseras"

Skåne har den senaste tiden haft ungefär 20 nya fall av covid-19 varje dag – ett stabilt läge jämfört med många andra delar av Sverige, menar Eva Melander. Men regiondirektör Alf Jönsson höjer ett varningens finger inför den långhelg som stundar.

– Vi får inte slappna av, vi får inte tappa den fina stabilitet som vi byggt upp i Skåne. Allt kan raseras om vi tappar tålamodet, om vi tröttnar. Faran är inte över, säger han på pressträffen.

Enligt tisdagens siffror har Skåne haft nära 1 300 konstaterade fall av covid-19. Totalt har 138 personer som konstaterats smittade med viruset avlidit i regionen, och 82 personer vårdas på sjukhus, varav 18 får intensivvård.

Rättat: I en tidigare version fanns en missvisande uppgift om hur personer med symptom skulle ta kontakt med 1177.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: