Stämde träff via dejtingappar – åtalas för sju våldtäkter

Av: Ebba Thornéus, Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

En man i 45-årsåldern åtalas för flera fall av sexualbrott, däribland sju fall av våldtäkt, oaktsam våldtäkt och kränkande fotografering.

Mannen stämde träff med flera kvinnor på olika populära dejtingappar.

– Tinder är det mest dominerande men det har även förekommit andra appar, säger kammaråklagare Moa Blomqvist till Aftonbladet.

De misstänkta brotten har begåtts mellan 2015 och 2019, varav majoriteten skedde i fjol.

Mannen, som är i 45-årsåldern och hemmahörande i Uppsala, misstänks för bland annat sju fall av våldtäkt, oaktsam våldtäkt, kränkande fotografering, framställan av barnpornografi och köp av sexuell tjänst.

Enligt kammaråklagare Moa Blomqvist har kvinnorna utsatts av mannen i tron att det rört sig om en ”normal dejtingsituation”.

Träffats på Tinder

Polisen började utreda mannen i samband med att en kvinna polisanmälde att hon blivit våldtagen i början av januari i år. Det ska ha skett på nyårsafton i en lägenhet i Uppsala. När mannen greps och senare anhölls började polisen hitta bevis för att det fanns fler kvinnor som fallit offer för mannens övergrepp. Andra överfall ska ha skett i mannens villa, belägen i ett av Uppsalas finare områden.

Kvinnorna som blivit utsatta är mellan 20-40 år gamla och majoriteten ska bara ha blivit utsatta en gång.

Merparten av kontakten har tagits via olika populära dejtingappar.

– Tinder är det mest dominerande men det har även förekommit andra appar, säger Moa Blomqvist till Aftonbladet.

Tidigare har åklagaren beskrivit situationen som att "helt vanliga kvinnor" trodde att de träffade en "helt vanlig man" i hopp om att inleda en relation.

Filmade övergreppen

Sammanlagt finns det över 30 målsägande i ärendet. Enligt åtalet har mannen utsatt flera av kvinnor för våldtäkt när de låg och sov och befann sig i särskilt utsatta situationer.

I flera fall har mannen även filmat våldtäkterna.

Mannen är tidigare ostraffad och har barn från ett tidigare äktenskap. Familjen ska dock inte haft någon som helst kännedom om brotten, enligt åklagaren.

Mannen nekar till brott.

Mannen fick kontakt med kvinnorna via dejtingappen Tinder.
Foto: GORM KALLESTAD/NTB/TT
Mannen fick kontakt med kvinnorna via dejtingappen Tinder.
Publicerad:

LÄS VIDARE