Pojkvännens advokat sågar Wilma-utredning

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-06-16

Åklagarna kräver att Wilmas pojkvän ska dömas till livstids fängelse för mord. På en teckning från rättegången ses till vänster kammaråklagarna Shahrzad Rahimi och Jim Westerberg.

Åklagarna vill att 17-åriga Wilmas mordåtalade pojkvän ska dömas till livstids fängelse.

Men mannens advokat pekar på oklarheter i utredningen. Dödsorsaken är inte fastställd, och advokaten anser också att vittnen kan ha påverkats av medierapporteringen.

På onsdagens eftermiddag ska Uddevalla tingsrätt ge besked i frågan om den 23-årige pojkvännen ska hållas fortsatt häktad. Om han skulle släppas är det en kraftig signal om att han inte kommer att dömas för mord.

Mannen är åtalad för mord och brott mot griftefrid, vilket i detta fall innebär att han misstänks ha styckat flickans döda kropp. Men han nekar helt till brotten och har gjort så hela tiden.

Trots en omfattande sökinsats, där polisen haft hjälp av många frivilliga, har bara en del av den 17-åriga flickans kropp kunnat hittas.

Efter två veckor

Den påträffade kroppsdelen fanns i mannens lägenhet, gömd i en väska. Men den hittades inte förrän två veckor efter att Wilma försvann, när 23-åringen redan varit frihetsberövad i mer än en vecka.

Advokat Beatrice Rämsell, som försvarar den åtalade, undrar hur det kan komma sig att kroppsdelen inte hittades tidigare. Hon undrar också varför en likhund som togs till lägenheten inte markerade för kroppsdelen som fanns där och varför poliser som besökte lägenheten inte kände någon liklukt förrän två veckor efter det misstänkta mordet?

Rämsell medger att 23-åringens fingeravtryck på emballaget till kroppsdelen är besvärande men anser ändå att det inte bevisar att han hanterat Wilmas kropp efter döden – och än mindre att han dödat henne.

"Vi har ingen aning"

Hur flickan dog är oklart, påpekar advokaten.

– Vi har ingen aning och det har inte åklagaren heller, säger Beatrice Rämsell.

Hon befarar att polis och åklagare kan har ryckts med i en stämning i Uddevalla, där pojkvännen pekades ut som tänkbar mördare.

– Det här målet har opinionen blåst i en väldigt tydlig riktning, säger Beatrice Rämsell i tingsrätten.

Advokaten framhåller också att medieuppgifter kan ha påverkat vittnen och pekar specifikt på den relativt detaljerade liverapportering som P4 Väst haft på sin hemsida under rättegången.

Rämsell anser att flera vittnen i tingsrätten ändrat sina berättelser, jämfört med vad de sagt i polisförhör, och att det kan bero på att de läst om vad som sagts tidigare i rättssalen – före sina egna vittnesmål. Advokaten anser därför att domstolen även ska väga in utsagor i polisförhör i sin bedömning.

"Stor hänsynslöshet"

Ett av de vittnen som ifrågasätts har lämnat olika tidsuppgifter om när han hörde bråk och skrik från 23-åringens lägenhet den dag då mordet, enligt åklagarna, begicks.

Åklagarna anser att 23-åringen visat mycket stor hänsynslöshet och råhet när han attackerade flickan i parets hem. Kammaråklagare Shahrzad Rahimi framhöll bland annat att brottet begicks mot en närstående i det gemensamma hemmet, att Wilma inte var vuxen, och att 23-åringen var fysiskt överlägsen.

– Angreppet var inte kortvarigt, säger Shahrzad Rahimi också i rätten.

Många blodspår

Enligt åklagarna begicks mordet vid 18-tiden en dag i november. Flera grannar har vittnat om bråk och skrik från lägenheten.

– Högljudda, hjärtskärande kvinnoskrik, säger kammaråklagare Jim Westerberg i sitt slutanförande.

– Hon har dött av ett allvarligt, upprepat trubbigt våld, säger Westerberg också om Wilmas död.

Enligt åklagarna talar omfattande blodspår i lägenheten för att Wilma hamnade på golvet när hon attackerats, och därefter blev dödad.

Jim Westerberg påpekar även att 23-åringen lämnat uppgifter som visat sig inte stämma.

Tingsrätten har inte meddelat när domen kommer att ges.

Följ ämnen i artikeln