22 000 stöttade Garid, 15 – nu får han uppehållstillstånd

Publicerad 2020-06-12

När Garid skulle utvisas till Mongoliet slöt 22 000 upp bakom honom.

Nu har 15-åringen fått uppehållstillstånd.

– Det känns fortfarande som en dröm, säger Garid Althantulkuur.

Den 20 mars kom utvisningsbeslutet för mamma Sarnai, Garid och lillasyster Sandra, 7. Avslaget berodde bland annat på att Sarnai tjänade 291 kronor för lite i månaden för att hennes anställning skulle uppfylla kriterierna för arbetstillstånd.

På drygt en vecka samlade en grupp föräldrar i Enskede, fotbollsklubbarna Enskede IK och Hammarby IF samt Enskede skola in 22 000 namnunderskrifter för att familjen skulle få stanna.

Garid Althantulkuur, 15, på Enskede skolas gård.

Kamraterna i fotbollslaget Enskede IK P05 Lag Vit, där han ofta är lagkapten, hyllar 15-åringen för hans spelskicklighet, snabbhet och snällhet. Initiativtagaren bakom namninsamlingen, Jörgen Stattin, beskriver honom som varm, omhändertagande och ansvarsfull.

Lillasyster Sandra är född i Sverige och Garid kom hit som 2-åring med mamman från Mongoliet. Garid är svensk, i allt utom sitt medborgarskap.

Den 3 juni kom vändningen. Då beviljade plötsligt migrationsdomstolen ett tvåårigt uppehålls- och arbetstillstånd för mamma Sarnai, som logistikbiträde på ett företag. Ett viktigt skäl var att hennes lön numera höjts till kollektivavtalsnivå.

Därmed får också barnen uppehållstillstånd i två år, och Garid kan äntligen slappna av.

– Jag är väldigt tacksam över alla som skrev under och hjälpte mig.

Garid Altantulkhuur, längst ner till höger, tillsammans med lagkamraterna i Enskede IK P05 Lag Vit. De håller i armbindlar med texten ”Vi spelar med hjärtat, Team Altantulkhuur”.

Hur ser du på din framtid?

– Väldigt ljust. Nu kan jag tänka mer på skolan och på min fotboll. Jag kan tänka på något annat än om jag får stanna eller inte.

Vad har du för mål?

– Min största dröm är att spela fotbolls-VM för Sverige, kanske om fyra, fem år.

Nästan lika lycklig som Garid är namninsamlingens initiativtagare Jörgen Stattin.

– Vi hade ett samtal med familljen om att det var dags att planera för att åka till Mongoliet. Det här kom som en blixt från klar himmel. Det är helt otroligt.

Hur har familjens sinnestillstånd ändrats?

– Det är som dag och natt, säger Stattin.

”Anknytningen starkare till Sverige än till Mongoliet”

Migrationsdomstolen konstaterade i domen att barnens bästa måste beaktas, i enlighet med utlänningslagen och FN:s barnkonvention, som numera är svensk lag.

”Familjen har vistats i Sverige sedan 2008. Vistelsen har, frånsett de perioder då familjen har ansökt om uppehållstillstånd, varit illegal eller av oklar status. Barnen som nu är 15 och sju år gamla har dock inte haft möjlighet att påverka detta förhållande eller det faktum att familjen har undanhållit sig verkställighet av avlägsnandebesluten. Ser man till familjens anknytning till Sverige får denna sammantaget anses vara starkare till Sverige än till Mongoliet,” konstaterar migrationsdomstolen.

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) är en av många som engagerat sig för Garid och hans familj.

– Jag bedömer familjens chanser som mycket goda att få stanna permanent. Om två år kommer Garid och hans syster Sandra att vara ännu mer integrerade i det svenska samhället, och ha lika stort behov att få vara i det land som de känner som sitt hemland.

Tror du beslutet hänger samman med att barnkonventionen blivit svensk lag?

– Ja, det är mycket möjligt. Det var i alla fall precis så här vi politiker tänkte när vi ratificerade barnkonventionen. Att barnens möjlighet till goda liv måste vara viktigare än allt annat, säger Holm.

Migrationsverket har tagit del av domen, men inte tagit ställning till om den ska överklagas, meddelar myndighetens presstjänst. Domen vinner laga kraft den 24 juni, om den inte överklagas.