Gigantiskt isberg bryts loss från ”proppglaciären”

Publicerad 2020-02-16

Här bryts ett enormt isberg – lika stort som fem Manhattan – loss från världens mest känsliga ”proppglaciär”.

Om glaciären knäcks kan enorma mängder vatten frigöras.

Samtidigt har temperaturen på Antarktis för första gången överskridit tjugo plusgrader.

I slutet av förra veckan fångade den Europeiska rymdorganisationen ESA:s satellit ett gigantiskt isberg som brutits loss från glaciären Pine Island på västra Antarktis.

Med sina 300 kvadratkilometer är isberget lika stort som landet Malta, ön Orust eller fem Manhattan. Isberget bröts snabbt ner till mindre isberg.

Isberget väcker nya frågor om glaciärens stabilitet.

– Det som oroar är att den dagliga strömmen av data visar med vilken dramatisk takt som klimatet omformar Antarktis yttre, säger Mark Drinkwater, forskare och kryosfärspecialist på ESA i ett uttalande.

Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet

Fungerar som propp

Pine Island-glaciären anses tillsammans med den närbelägna Thwaites – som går under namnet ”domedagsglaciären” – vara den viktigaste och mest utsatta glaciären på jorden.

De båda glaciärerna fungerar tillsammans som en propp som håller tillbaka gigantiska massor av bakomliggande is. Om glaciärerna brister skulle enorma mängder is hamna i havet.

Något som i sin tur skulle leda till stigande havsnivåer och risk för översvämningar.

I slutet av förra veckan fångade den Europeiska rymdorganisationen ESA:s satellit ett gigantiskt isberg som brutits loss från glaciären Pine Island på västra Antarktis.

De båda glaciärernas ismassa är flera hundra meter djup, men avsmältningen har de senaste åren skenat. Aftonbladet rapporterade nyligen om hur varmt vatten forsar fram under Thwaitesglaciären.

”För tidigt”

Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, säger att det är väntat att stora isberg bryts loss under Antarktis sommar:

– Det råder ingen tvekan om att Pine Island-glaciären drar sig tillbaka. Men det är för tidigt att säga om det sker på ett alarmerande sätt, säger hon.

Isberget bryts loss samtidigt som en extrem värmebölja har lagt sig över Antarktis. I förra veckan uppmätte en argentinsk forskningsstation 18,3 plusgrader, hela 0,8 grader över det tidigare fastlandsrekordet på Antarktis från 2015, enligt The Guardian.

Svensk sommarvärme

Och bara några dygn senare, den 9 februari, noterades ett nytt historiskt värmerekord för hela kontinenten då brasilianska forskare noterade 20,7 plusgrader på ön Seymour utanför den Antarktiska halvön.

Det är nästan en hel grad varmare än det tidigare rekordet från 1982 – och första gången temperaturen på Antarktis överskrider tjugograderstrecket.

Någon direkt koppling mellan den senaste tidens extremvärme och jätteisberget finns dock inte, enligt Anna Wåhlin.

– Det tar flera månader för ett så här stort isberg att brytas loss, säger hon.