Hundratals ”marsbävningar” har upptäckts

TT

Publicerad 2020-02-26

Den kupoltäckta seismometern Seis, som följde med farkosten Insight till Mars, har känt av hundratals skalv under sitt första år på planeten.

Marslandaren Insights seismometer Seis har upptäckt över 450 förmodade skalv under sitt första år på den röda planeten, skriver den amerikanska rymdstyrelsen Nasa i ett pressmeddelande.

Skalven sker oftare men är svagare än förväntat, skriver Nasa. Det kraftigaste skalvet hade en magnitud på 4,0.

– Vi har för första gången kunnat slå fast att Mars är en seismologiskt aktiv planet och att den seismologiska aktiviteten är större än den på månen, säger Bruce Banerdt, chefsforskare för Insight, enligt BBC.

Några bevis på att Mars har kontinentalplattor finns inte, det är istället en nedkylnings- och sammandragningsprocess som orsakar skalven.

Insight landade på Mars i november 2018 och har sedan dess undersökt planeten, bland annat med hjälp av seismisk utrustning och en borr. Uppdraget pågår under cirka ett marsår, vilket motsvarar 24 månader här på jorden.

Informationen som samlas in kan bland annat hjälpa forskare att förstå hur steniga planeter som jorden och Venus skapades.

Följ ämnen i artikeln