Trump tror Sanders blir kandidat

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Bernie Sanders under ett valkampanjmöte i San Antonio.
Foto: Eric Gay/AP/TT
Bernie Sanders under ett valkampanjmöte i San Antonio.

Bernie Sanders är ett kliv närmare att bli demokraternas presidentkandidat efter en storseger i ökendelstaten Nevada.

En som tror på Sanders är hans potentiella motståndare – president Donald Trump.

Bernie Sanders, senator från Vermont – förlorade striden om att bli Demokraternas kandidat mot Hillary Clinton 2016. Hittills i år har han medvind efter seger i New Hampshire och nu senast i Nevada, där han har 47,5 procent av rösterna med 72 procent räknade.

– Bernie ser mer och mer ut som att han kommer att nomineras om de inte lyckas fuska bort honom, sade landets president Donald Trump innan han lämnade Vita huset för sin resa till Indien.

I ett Twitterinlägg gratulerade han även Sanders till segern i Nevada, även om han även passade på att kalla honom "galne Bernie".

Snart supertisdag

Nästa lördag väntar nomineringsmöte i South Carolina, där tidigare vicepresidenten Joe Biden väntas få starkare stöd än tidigare under valet, liksom miljardären Tom Steyer, som fått marginellt stöd vid de första nomineringsmötena. Därefter är det dags för den så kallade supertisdagen den 3 mars, då demokrater i 14 delstater kommer att säga sitt.

Hittills har Sanders bara säkrat stödet från 31 av de 1 991 delegater som krävs, följt av Pete Buttigieg på 22, enligt en sammanställning av NPR. Men Andrew Yang, som själv aspirerade på presidentposten, säger enligt Politico att loppet kan vara avgjort om mindre än en månad.

– Det är fullt möjligt att Bernie vinner i South Carolina, i synnerhet som Tom Steyer drar mycket stöd där. Det skulle innebära att han har ångan uppe när vi går in i supertisdagen tre dagar senare. Han kan ha ett nästan oöverstigligt delegatstöd i mitten av mars, säger han.

Kan träffa Kim

I takt med att Sanders framgångar vuxit fram så har också hans utrikespolitiska åsikter hamnat i rampljuset. Han har bland annat nekat till att vara pacifist. I en intervju med CBS säger han att han är beredd att sätta in USA:s väpnade styrkor om hot riktas mot USA eller dess allierade. Han utesluter inte att det skulle kunna ske om Kina invaderar Taiwan.

– Ja, jag menar, jag tycker att vi måste göra det klart för länder runt om i världen att vi inte kommer att sitta vid sidan om och tillåta att invasioner äger rum, säger Sanders.

Sanders säger sig också vara beredd att träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, något Donald Trump skrev historia när han gjorde.

– Att möta folk som är antagonistiska är för mig inte något dåligt. Jag tycker, tyvärr, att Trump gick in i det där mötet oförberedd. Jag tror att det var ett fototillfälle som saknade det diplomatiska arbetet som är nödvändigt för att det ska lyckas, säger Sanders till CBS.

Publicerad: