Polisens datahaveri löst efter flygplatsstrul

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Dataproblem hos polisen har påverkat passkontrollerna vid svenska flygplatser under måndagen. Vid 15-tiden var problemen lösta. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/TT
Dataproblem hos polisen har påverkat passkontrollerna vid svenska flygplatser under måndagen. Vid 15-tiden var problemen lösta. Arkivbild.

NYHETER

Passkontrollstrul och köer på flygplatserna – mitt i nyårsresandet.

Men nu är polisens dataproblem lösta.

– Allt fungerar som det ska, säger Malin Näfver vid polisens mediecenter.

Dataproblem hos polisen påverkade under dagen passkontrollerna på svenska flygplatser både in och ut ur landet, något som bland annat resulterade i köbildning och mycket människor i terminalerna.

Men vid 15-tiden flöt det på som det ska vid Arlanda och Landvetter, som bland annat drabbats av problemen, enligt Swedavia.

– Det kan bli viss köbildning, men så är det alltid stora resdagar. Det är viktigt att man som resenär fortfarande är ute i god tid till flygplatsen, säger Lovisa Ernestam vid Swedavias pressjour.

Inga förseningar väntas

Manuella passkontroller infördes tills vidare på flygplatserna på grund av problemen. Polisen kunde heller inte utfärda provisoriska pass, uppger Aftonbladet.

Främst flygresenärer på väg till eller från tredje land, utanför Schengen, har drabbats.

– Det blir ju köbildning och det blir mycket folk i terminalerna, men vad jag förstår så har den manuella hanteringen ändå flutit på hyfsat bra under dagen. Men vi är glada och tacksamma att problemet är avhjälpt.

Problemen ser inte ut att leda till förseningar i flygtrafiken, enligt Swedavia.

– Utifrån de uppgifter jag har ska det inte vara några förseningar. Men det är klart att det får vi ju se, och det är viktigt att man som resenär följer utvecklingen, säger Ernestam.

Orsakad av uppdatering

Dataproblemen orsakades av en uppdatering av polisens it-system som gjordes tidigt på måndagsmorgonen. Även publiceringar av händelsenotiser på polisens hemsida kan ha påverkats av problemen. Övrig polisverksamhet har i huvudsak fungerat som den ska, enligt polisen.

Den här typen av uppdateringar görs löpande, enligt Malin Näfver vid polisen. Hur uppdateringen kunnat orsaka problemen ska man nu undersöka vidare.

– Det här är en driftsstörning och man ska nu utreda vad som gått fel, säger Näfver.

– Jag tror inte man visste om att det här skulle kunna hända och sedan låter det gå igenom en dag som denna.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%