SAS-planet har landat – passagerarna slipper karantän

Av: Malin Kardell, Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Norge rödlistade under fredagen Spanien – igen.

Under en nagelbitande kamp mot klockan försökte ett SAS-plan från Alicante landa före utsatt tid och där med slippa karantänen som krävs efter midnatt.

Med åtta minuters marginal lyckades de precis.

– Alla klappade och jublade, säger en av resenärerna till VG.

Så färdades SAS-planet (extern länk till Flightradar)

Under fredagen la norska regeringen fram nya reserestriktioner. Från och med lördag, den 25 juli, tvingas inresande från Spanien till tio dagars karantän.

Flygbolaget SAS hade endast ett flyg som ankommer från Spanien till Norge efter midnatt. Det skriver VG. Planet kom från Alicante, och var beräknat att landa på Oslo Lufthavn klockan 00.10 inatt.

Försenat från början

Enligt SAS presschef, John Eckhoff arbetade man under fredagskvällen på att få flyget att landa innan dygnet slog över, så att de 160 resenärerna skulle slippa resekarantän.

– Vi är medvetna om problemet med att flyget landar några minuter efter midnatt. Om möjligheten finns, ska vi försöka att landa innan midnatt, så att passagerarna slipper karantän, sa Eckhoff till VG.

Redan vid avgång var flyget försenat med två minuter. Sedan inleddes kampen mot klockan.

Enligt John Eckhoff är det inte ovanligt att flygen landar innan den förbestämda ruttiden.

– Om allt går enligt planen så landar vi förhoppningsvis lite innan tiden, men vi kan inte garantera någonting, säger han på fredagskvällen, och fyller i att säkerheten alltid går först.

De nya karantänsreglerna gäller från touchdown, det vill säga när planet nuddar landningsbanan.

”10 dagars karantän”

– Som vi ser det så finns det en möjlighet att vi kan få en rutt genom Europa som gör att vi kan spara lite tid. Vi har inte vidtagit några andra åtgärder än de jag nämnt. Norrmän som kommer hem efter midnatt fredag den 24 juli, måste alltså sitta i tio dagars resekarantän, sa John Eckhoff till tidningen.

Anne Grethe Erlandsen, statssekreterare vid Hälsodepartementet i Norge, får frågan om varför reglerna skiljer sig så åt från en tidpunkt till en annan.

– Vi behövde helt enkelt bestämma en tid, och det blev midnatt. Sen är det naturligtvis viktigt att de som återvänder till Norge är extra medvetna om de visar symtom på covid-19, testar sig vid misstankar och håller avstånd på minst en meter, säger hon till VG.

Till slut landade planet vid Gardemoen klockan 23.52 och de 160 semesterfirande passagerarna slipper därmed sitta tio dagar i karantän.

– Alla klappade och jublade och var glada att vi var framme, säger en av resenärerna.

– Det är skönt att slippa ringa jobbet och säga att vi ska sitta i karantän.

Så färdades SAS-planet (extern länk till Flightradar)


Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN