Positiv virustrend håller i sig i Sverige

TT

Publicerad 2020-08-04

Den positiva trenden i Sverige håller i sig, trots ett mörkt omvärldsläge. Det senaste dygnet har tre nya dödsfall i covid-19 rapporterats. För intensivvården innebär det fortsatt andrum.

– Sedan flera veckor tillbaka är vi nere på enstaka inläggningar på iva, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Totalt har 81 181 personer bekräftats smittade i Sverige, varav 5 747 avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

Just nu vårdas 38 covid-patienter i respirator, men utvecklingen för Sverige gällande antalet patienter som läggs in är fortsatt positiv, säger Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

– Sedan flera veckor tillbaka är vi nere på enstaka inläggningar på iva.

I nuläget görs vissa dagar inga nya inläggningar alls.

Ökning tidigare än trott

Den positiva utvecklingen i Sverige kontrasterar mot den på många håll mörka utvecklingen i delar av världen. Den globala kurvan pekar fortsatt uppåt.

– Tyvärr har vi lite samma trend i Europa även om det är på en annan nivå, säger Tegnell och nämner Tyskland, Nederländerna och Danmark som länder som börjar få fler fall.

Den här utvecklingen var väntad men har kommit tidigare än väntat, säger han.

– De flesta av oss hade nog trott att vi skulle se en ökning under hösten när vi börjar träffas mer, vädret blir sämre och vi är mer inomhus. Nu har den ökningen kommit betydligt tidigare i många länder och verkar vara mer kopplat till att de släppt på sina restriktioner, säger Anders Tegnell, och tillägger:

– För Sverige är det en lärdom om att hålla i och inte släppa för mycket på olika restriktioner.

"Kan finnas åtgärder"

Debatten om folksamlingar vid offentliga sammankomster har varit på tapeten, inte minst senaste dagarna. Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har meddelat att ett besked om vad som gäller för just begränsningarna för publiken kommer att komma från regeringen inom några veckor.

Enligt Anders Tegnell har regeringen inte rådfrågat Folkhälsohyndigheten i frågan ännu.

– Nej, vi har ingen sådan diskussion just nu, utan det är i första hand regeringskansliet som får stämma av det här och sedan kommer vi säkert in i diskussionen så småningom, säger Tegnell.

TT: Vilken är er ståndpunkt i nuläget?

– Jag tror det är väldigt viktigt att man ligger kvar vid en ganska låg nivå på antal som kan delta vid olika event och eftersom alla event hamnar under samma lagstiftning så är det nog den här nivån som bör ligga kvar ett tag tills vi ser lite bättre utvecklingen under hösten.

Samtidigt öppnar han för att det kan finnas åtgärder för att minska smittspridningen i sådana miljöer.

– Jag tror säkert att det ur smittskyddssynpunkt kan finnas åtgärder för att minska smittspridningen i lite större sammanhang, om det finns ett regelverk för det.

Koppling till immunitet

På frågan om vilken typ av siffror man väntar på för att ge besked om hur vi ska leva framöver och när samhället kan återgå till det normala säger Tegnell att det inte finns några enkla mätpunkter.

– Det här är en sjukdom som vi kommer behöva ha omkring oss under en lång tid. Det som kan förändra det är vaccin. Att tro att vi är säkra för att vi har haft få fall under två veckor är en farlig illusion.

Tillfrågad av Financial Times om huruvida immunitet kan ha att göra med det faktum att Sverige till skillnad från större delen av Europa ser ett minskat antal nya fall svarar Tegnell:

– Vi tror att det finns ett samband mellan immunitet och en minskad spridning i samhället.

Följ ämnen i artikeln