Boris Johnsons tre brev till EU – brexit-kaoset fortsätter

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Boris Johnson skickade ett brev till EU för att be om mer tid.

Ett för att förklara att han var tvungen enligt lag.

Och ett där han berättade att han inte vill ha mer tid.

Boris Johnson skulle hellre ”ligga död i ett dike” än att be EU om mer tid för att förbereda brexit. Under lördagen skickade dock premiärministern brev till EU och gjorde just det – bad om en förlängning.

Dock med några rejäla brasklappar.

Premiärministern undertecknade inte brevet där Storbritannien ber EU om att få skjuta upp brexit-beslutet till 31 januari 2020. Och skickade med ytterligare två brev.

1 av 3 | Foto: AFP 10 DOWNING STREET
Boris Johnson skickade tre brev till EU.

Ett där han via ombud förklarar att han efter beslut i parlamentet är bunden enligt lag att skicka det förstnämnda brevet. Och ett tredje adresserat till EU-rådets ordförande Donald Tusk där Boris Johnson skriver att han inte vill ha mer tid och inte kommer förhandla för att få det.

”Men det är förstås upp till europeiska rådet att fatta beslut om den begäran och om den ska godkännas”, skriver Johnson enligt Sky News.

Under söndagen har premiärminister Boris Johnson också fortsatt hävda att Storbritannien ska lämna EU om elva dagar – 31 oktober.

Michael Gove meddelade att han startat ”Operation Yellowhammer”.
Foto: AP
Michael Gove meddelade att han startat ”Operation Yellowhammer”.

Medan EU-ledarna väntas avvakta några dagar med att meddela sitt beslut gällande en förlängning så arbetar Storbritanniens regering för att få igenom det senaste avtalet i parlamentet. En förhoppning är att göra det redan under måndagen.

Om de får igenom den begäran är ännu oklart och beslutet ligger på talmannen John Bercows bord.

På söndagen meddelade Michael Gove som är ansvarig för att förbereda Storbritannien på en krasch ut ur EU att ”Operation Yellowhammer” har påbörjats.

– Risken för att att vi lämnat EU utan ett avtal har i själva verket ökat eftersom vi inte är garanterade att europeiska rådet godkänner en förlängning, säger han enligt The Guardian.

– Det innebär att vi startar Operation Yellowhammer. Vilket betyder att om en förlängning nekas så har vi gjort allt vi kan för att att förebereda inför ett utträde utan avtal.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE